Selasa, 30 Jun 2015

Lapan Pembantu Bekas MB Selangor Didakwa Gagal Pulangkan Wang Pampasan

Oleh: RAHMAH GHAZALI
 
 
- Gambar hiasan
 
 
 
PETALING JAYA: Lapan bekas pembantu kepada Tan Sri Khalid Ibrahim didakwa kerana gagal mengembalikan wang pampasan RM2.7 juta yang dibuat sebelum bekas Menteri Besar Selangor meninggalkan pejabatnya pada tahun lepas.

Peguam Shahir Razak, yang mewakili Menteri Besar Diperbadankan (MBI) berkata saman itu difailkan di Mahkamah Tinggi Shah Alam  pada 11 Mei.

"Tindakan undang-undang telah dimulakan untuk mendapatkan kembali sejumlah pembayaran amaun yang tidak dibenarkan kepada lapan defendan," katanya kepada The Star Online.

Beliau berkata MBI juga menuntut ganti rugi, kos dan faedah 5 peratus ke atas jumlah hutang jika kaedah-kaedah mahkamah memihak kepadanya.

MBI menamakan Faekah Husin, bekas Ketua Pegawai Eksekutif MBI sebagai defendan pertama.

Defendan lain adalah Rohany Talib, Arfa'eza Abdul Aziz, Mustapha Mohd Talib, Rahimah Kamarudin, Dr Sulaiman Masri, Abdul Halim Mohamed Yusof dan Tuan Nazuri Tuan Ismail.

Menurut pernyataan tuntutan yang disediakan kepada The Star Online, Faekah didakwa menerima bayaran pampasan paling tinggi, berjumlah RM695,400.

Ini diikuti oleh Rohany (RM524,400), Arfa'eza (RM478,935), Mustapha (RM265,320), Rahimah (RM265,650), Dr Sulaiman (RM182,385), Abdul Halim (RM186,300) dan Tuan Nazuri (RM115,200).

Pernyataan tuntutan juga menyatakan bahawa pembayaran pampasan pemberhentian itu tidak dilakukan mengikut prosedur.

Shahir berkata, kes itu akan disebut di hadapan Penolong Kanan Pendaftar pada 28 Julai.

Faekah sebelum ini telah menafikan terdapat sebarang salah laku dalam pembayaran pampasan pemberhentian yang dia dan mereka yang lain telah menerimanya.
 
 

Tiada ulasan: