Ahad, 28 Jun 2015

Empat nelayan hilang di laut sejak Khamis

nelayan Gambar hiasan
 
 
KEMAMAN – Sebuah bot dinaiki empat nelayan yang keluar menangkap ikan di sekitar perairan Pantai Geliga dikhuatiri hilang di laut selepas tidak pulang dan gagal dihubungi sejak awal pagi Jumaat lalu.
 
Kesemua mangsa yang merupakan saudara-mara iaitu Azuari Muda @ Abu Bakar, 41; Mohd Zawawi Seman, 36, dan tekong bot, Abdul Wahab Tekak, 57, serta anaknya, Mohd Nasri Abdul Wahab, 29, keluar ke laut  pada jam 6 pagi pada 21 Jun lalu.
 
Kali terakhir bot kelas B yang dinaiki kesemua mangsa dilihat oleh nelayan lain sedang menangkap ikan dalam jarak lebih kurang enam batu nautika daripada Pantai Geliga, dekat sini, pagi jam 3.30 petang Jumaat lalu.
 
Namun, lebih enam jam kemudian iaitu kira-kira jam 12.30 tengah malam kesemua mangsa gagal dihubungi oleh ahli keluarga dan mereka tidak pulang sehingga pagi Jumaat.
 
Bapa Azuari, Muda@Abu Bakar Salleh, 67, berkata, berikutan gagal dihubungi dia bertindak mencari di jeti Kampung Geliga kira-kira jam 7 pagi namun hampa apabila pemilik jeti tempat bot anaknya itu berlabuh memberitahu bot yang dinaiki anaknya itu tidak muncul.
 
“Namun hingga ke pagi semalam (Sabtu), bot itu tetap tidak sampai-sampai jadi saya minta tolong pemilik bot laju dan dia pergi meninjau sekitar kawasan bot anak kali terakhir dilihat iaitu enam batu nautika dari Pantai Geliga.
 
“Tapi kelibat bot tidak ditemui jadi saya buat laporan polis pada jam 11.30 pagi di Balai Polis Chukai untuk mohon bantuan,” katanya ketika ditemui di jeti nelayan Kampung Geliga, hari ini.
 
Susulan itu, operasi mencari dan menyelamat mangsa segera dilancarkan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim) mula dilancarkan petang semalam menggunakan dua buah Kapal Maritim (KM) iaitu KM Kilat dan KM Gemia dengan tumpuan kerja mencari dilakukan di sekitar kawasan yang dipercayai tempat biasa bot berkenaan menangkap ikan.
 
Usaha mencari dipergiatkan lagi apabila sebuah bot nelayan yang diketuai seorang tekong dan 11 awak-awak mula bergerak ke laut kira-kira jam 9.30 pagi tadi dengan membawa bersama bekalan makanan untuk tempoh seminggu bagi membantu pihak Maritim mencari bot malang berkenaan.
 
 

Tiada ulasan: