Sabtu, 27 Jun 2015

DAP, PKR Tidak Mampu Tumbang BN - Kit Siang

Oleh: ARIFFUDDIN ISHAK


 

 
 
KUALA LUMPUR: Lim Kit Siang mengakui DAP dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) tidak akan berjaya untuk menumbangkan Barisan Nasional (BN) dalam Pilihan Raya Umum ke-14 akan datang tanpa sokongan kumpulan ketiga.

Ketua Parlimen DAP itu berkata, pembangkang sememangnya mengharapkan penglibatan pihak ketiga bagi menggantikan PAS untuk menentang BN khususnya selepas berkuburnya Pakatan Rakyat.

"Kita perlu kerjasama baharu. Sungguhpun Pakatan Rakyat sudah tiada, tapi satu golongan yang baharu sama ada parti politik baharu, platform baharu atau apa-apa simbol baharu yang boleh meneruskan polisi bersama Pakatan Rakyat sebelum ini.

"Selepas itu saya percaya kita boleh dapatkan semula sokongan rakyat. Harapan rakyat mahukan perubahan.

"Asas dasar bersama iaitu pentadbiran yang baik dan efektif menjadi isu utama...itu masih kekal, masih kuat dan boleh mencapai kejayaan dalam PRU-14," katanya di sini.

Beliau berkata demikian ketika ditemui mStar Online pada majlis berbuka puasa anjuran DAP di ibu pejabat parti itu pada Jumaat.

Ahli politik veteran itu mengulas mengenai hala tuju pakatan pembangkang selepas DAP mengisytiharkan Pakatan Rakyat yang terdiri daripada parti itu, PKR dan PAS tidak lagi wujud.

Keputusan itu dibuat susulan Muktamar Tahunan PAS ke-61 baru-baru ini menerima usul memutuskan hubungan dengan DAP tanpa sebarang perbahasan.

Susulan perkembangan itu, pemimpin progresif PAS yang disingkirkan dalam pemilihan parti pada awal bulan lalu membentuk gabungan yang dikenali sebagai G18 sebagai 'wadah' baharu Pakatan Rakyat.

Mengulas mengenai kewujudan G18, Lim berkata pihaknya terbuka untuk menerima penyertaan pelbagai pihak dengan syarat menerima polisi bersama Pakatan Rakyat sebelum ini.

"Apa yang penting buat masa ini ialah proses pelarasan semula Pakatan Rakyat.

"Sama ada parti baharu itu benar-benat akan wujud kita tak tahu, tak boleh ramal. Yang penting kita teruskan kerjasama. Tak ada parti politik yang gerak bersendirian boleh berjaya untuk perintah negara," katanya.

1 ulasan:

Kisah Sukses berkata...

KAMI SEKELUARGA MENGUCAPKAN BANYAK TERIMAH KASIH ATAS BANTUAN AKI,RUSLAN KARNA NOMOR GHOIB/RITUAL YANG AKI, BERIKAN 4D (8301) BENAR BENAR TEMBUS 100% DAN SAYA MEMENANGKAN 230 RIBU RINGGIT ALHAMDULILLAH, SEKARANG SAYA BISA BALIK INDONESIA DAN MEMBELI RUMAH DAN KERETA WALAUPUN SAYA CUMA TKI YANG BEKERJA DI KILANG SELANGOR MALAYSIA, INI ADALAH KISAH NYATA DARI SAYA.JIKA ANDA PENUH KEPERCAYAAN DAN KEYAKINAN SILAH ANDA TELEPON LANGSUNG AKI RUSLAN SALEH DI NOMOR (_+_6_2_8_1_2_4_3_4_7_7_4_5_5_)KERANA DIA ADALAH SUHU SPIRITUAL TERKENAL DI INDONESIA ATAU KUNJUNGI WEPSITE KLIK DISINI
JADI TEMAN YANG DALAM KESUSAHAN JANGAN PERNAH PUTUS ASAH, KALAU SUDAH WAKTUNYA TUHAN PASTI KASIH JALAN’TERIMAH KASIH..JIKA ANDA BUTUH ANGKA RITUAL 2D 3D 4D 5D 6D DI JAMIN 100% JEBOL ATAU PUNYA MUSTIKA GHAIB INGIN DIPAKAI MENARIK UANG BILAH BERMINAT HUB KI RUSLAN SALEH DI NMR (_+_6_2_8_1_2_4_3_4_7_7_4_5_5_) ATAU KUNJUNGI WEPSITE KLIK DISINI