Isnin, 29 April 2013

PKR bersikap positif kajian Umcedel

Saifuddin Nasution

 Datuk Saifuddin Nasution Ismail
Datuk Saifuddin Nasution Ismail
 
PKR berasa bangga dengan angka survei dari Pusat Kajian Demokrasi dan Pilihan Raya Universiti Malaya (Umcedel) yang menunjukkan bahawa usaha berterusan parti untuk menjanakan perubahan yang bermakna kini menjadi kenyataan.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak sebetulnya tidak menolak dan memandang rendah hasil kajian pendapat umum Umcedel. Sebaliknya, beliau patut menghormati hasil kajian tersebut yang dijanakan oleh sebuah badan akademik Universiti Malaya, institusi pengajian tinggi yang terunggul di Malaysia. Lagipun, Najib telah memuji Umcedel pada Jun 2012 apabila hasil kajian pendapat umum Umcedel memihak kepada pihak BN.

Kajian pendapat umum apabila dikendalikan secara professional dan berpandukan metodologi amalan terbaik merupakan barometer yang releven dan boleh dipercayai. Namun, kami akan menghormati keputusan pilihanraya seperti yang diputuskan oleh rakyat pada 5 Mei.

Pihak kami berasa bangga dan rendah hati bahawa 43 peratus orang Malaysia yang ditemubual antara April 3-20 (yang mencerminkan hampir separuh penduduk negara) percaya kepada kebolehan Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk menjadi Perdana Menteri berbanding angka 39 peratus untuk Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Adalah menggembirakan bahawa 54 peratus daripada pihak orang Melayu yang ditemubual yakin kepada Datuk Seri Anwar. Hal ini jelas menafikan dakwaan bahawa Pakatan Rakyat tidak mempunyai sokongan di kalangan orang Melayu.

Pakatan Rakyat kini berjaya meraih sokongan daripada semua sektor dan komuniti. Pihak kami akan berpegang teguh kepada kepercayaan rakyat dan berjanji akan berkempen bersungguh-sungguh sehingga hari pengundian.

(*) Datuk Saifuddin Nasution, Setiausaha Agung PKR

Tiada ulasan: