Isnin, 29 April 2013

Kickdefella diperintah jawab saman Husam selewat-lewatnya 22 Mei

THE MALAYSIAN INSIDER
 
KUALA LUMPUR— Penulis blog Syed Azidi Syed Abdul Aziz diberi tempoh hingga 22 Mei untuk menjawab saman fitnah yang difailkan Naib Presiden PAS Datuk Husam Musa berhubung dakwaan beliau telah menyalahgunakan kuasa semasa menjadi anggota Exco Kelantan

Pesuruhjaya Kehakiman Mahkamah Tinggi Lee Heng Cheong memerintah penulis blog itu, yang dikenali sebagai Kickdefella, supaya memfailkan kenyataan bela dirinya sebelum 22 Mei selepas mengadakan perjumpaan dengan pihak terbabit di dalam kamarnya.

Anis Afiqah Che Rahim, peguam yang mewakili Syed Azidi, memberitahu pemberita bahawa mahkamah juga menetapkan 5 Sept sebagai tarikh untuk mendengar saman itu.

Pada 21 Feb tahun ini, Husam, yang menyandang jawatan naib presiden PAS, memfailkan saman terhadap penulis blog itu kerana menyiarkan satu kenyataan fitnah dalam akhbar Sinar Harian edisi Kelantan bertarikh 25 Julai tahun lepas.

Dalam kenyataan tuntutannya, Husam berkata kenyataan itu disiarkan dengan niat jahat dan merosakkan maruah, kredibiliti dan nama baiknya.

Husam menuntut ganti rugi RM10 juta, perintah yang menghalang defenden daripada memberi komen atau menyiarkan kenyataan bersifat memfitnah terhadapnya dan permohonan maaf oleh defenden dalam akhbar Sinar Harian. – Bernama

Tiada ulasan: