Isnin, 29 April 2013

DAP: Norman diambil tindakan selepas PRU13

RUZY ADILA IDRIS
Anthony Loke
Anthony Loke
 
PETALING JAYA - Timbalan Pengerusi DAP Johor, Norman Fernandez bakal dikenakan tindakan tegas oleh parti itu selepas Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) kerana didakwa mengeluarkan kenyataan berbaur hasutan terhadap Pas.

Setiausaha Pengelolanya, Anthony Loke berkata, tindakan itu hanya akan diambil selepas pilihan raya kerana DAP ingin fokus bagi menghadapi PRU13 yang hanya tinggal berbaki beberapa hari sahaja lagi.

"Kenyataan adalah beliau sebelum ini hanyalah bersifat peribadi dan bukannya mewakili parti DAP.

"Semangat dalam Pakatan Rakyat (PR) adalah jelas.

"DAP menyeru ahli serta penyokongnya untuk memberikan sokongan penuh bukan hanya kepada calon DAP malahan calon dari Pas dan juga PKR kerana calon ketiga-tiga parti adalah calon dari PR," katanya pada sidang media selepas mesyuarat Pimpinan PR, di sini hari ini.

Kelmarin, sebuah akhbar berbahasa Inggeris melaporkan Norman meminta masyarakat bukan Islam di Johor supaya tidak mengundi Pas kerana menyifatkan parti itu sebagai ekstremis.

Mengulas perkara sama, Timbalan Presiden Pas, Mohamad Sabu atau Mat Sabu berkata, Pas tidak akan terjejas berhubung kenyataan yang dikeluarkan oleh Fernandes itu.

"Kami sekarang hanyalah mahu kalahkan BN dan menuju ke Putrajaya.

"Orang Pas dan calon-calon Pas akan tetap menyokong calon-calon dari DAP," tegas beliau.

Tambah beliau, Majlis Syura juga telah memutuskan semua ahli Pas harus memilih semua calon daripada PR pada pilihan raya nanti.

Tiada ulasan: