Bekas pemain bola sepak kebangsaan Samransak Kram merupakan antara 11 calon yang disenarai Parti Kesejahteraan Insan Tanah Air (KITA) untuk bertanding di kerusi Parlimen dan Dewan Undangan Negeri (DUN) di Kedah dalam pilihan raya umum ke-13 (PRU13).
  
Parti itu mengumumkan malam tadi sebahagian daripada calon yang bakal bertanding di sembilan kerusi DUN dan dua kerusi Parlimen.

Selain Samransak, 27, yang bertanding di DUN Pedu, parti KITA turut menyenarai dua lagi calon berketurunan Siam iaitu Sanan Maniratana, 38, dan Chearean Isen, 35, masing-masing di Parlimen Pendang dan DUN Sungai Tiang.
  
Pengerusi Parti KITA Kedah, Kamal Nasser Thow Beek pula dijangka bertanding di kerusi DUN Bukit Selambau manakala bekas Anggota Majlis Perbandaran Sungai Petani, Shuhaimi Hashim, 50, turut diumum bertanding di dua kerusi iaitu Parlimen Sungai Petani dan DUN Bakar Arang.
  
Selain itu, pensyarah kolej swasta Datuk Dr G.Krishnan, 49, akan bertanding di DUN Kuala Ketil manakala wartawan akhbar berbahasa Tamil, A. Arun, 54, di DUN Merbau Pulas.

Ahli perniagaan, Azhar Ahmad, 35, pula bakal bertanding di DUN Gurun manakala dua lagi ahli perniagaan, N. Prebakaran, 57, dan Vincent Uh, 45, masing-masing di DUN Lunas dan DUN Sidam.
  
Kamal Nasser berkata calon yang diketengah dalam PRU13 kebanyakannya terdiri daripada tokoh korporat dan profesional.
  
"Kita pilih calon yang sesuai, anak tempatan dan yang penting, terdiri daripada kalangan ahli parti, bukannya calon 'lompat'. Kita ambil calon yang betul-betul bersih dan terdiri daripada latar belakang kerjaya yang pelbagai.
  
"Justeru, kita minta rakyat dapat memberi peluang kepada parti KITA untuk menubuhkan kerajaan campuran," katanya dalam satu sidang akhbar di Sungai Petani.
  
Mengulas manifesto pilihan raya parti itu, beliau berkata secara ringkas, KITA mengetengahkan tiga perkara, antaranya, memberi kemudahan bekalan air dan api secara percuma di semua rumah ibadat di Kedah tanpa mengira agama.
  
"Manifesto kita yang lain termasuklah memberikan bekalan air dan elektrik percuma kepada rumah warga emas dan rumah anak yatim yang berdaftar, serta melaksanakan pembangunan ekonomi yang seimbang," katanya.- Bernama