Sabtu, 31 Disember 2016

Jika gagal masuk Myanmar, flotila Rohingya tuju Bangladesh

 
Penganjur berkata kerajaan Myanmar tidak perlu bimbang kerana misi itu membawa bantuan makanan dan perubatan untuk etnik Rohingya, bukannya senjata.


flotalia


SELAYANG: Penganjur misi flotila ke Myanmar bagi membantu etnik Rohingya akan menukar hala tuju jika tidak mendapat kebenaran masuk dari kerajaan Myanmar.

Koordinator Jelajah Untukmu Rohingya, Mohd Hakim Mohd Nor berkata mereka akan ke pelabuhan Bangladesh jika gagal memasuki pelabuhan Myanmar.

“Jika kita tidak dapat masuk ke pelabuhan Sittwe, Myanmar kita akan pergi ke Teknaf di Bangladesh. Kita sudah membuat visa untuk ke Myanmar dan Bangladesh. Kita akan letakkan barang di Teknaf.

“Pelabuhan di Teknaf itu berhampiran perairan Myanmar. Kita akan serahkan bantuan kepada etnik
Rohingya yang berada di kem pelarian di Bangladesh,” katanya pada sidang media di Sekolah Pelangi Kasih, hari ini.

Sebelum ini, jurucakap pejabat presiden Myanmar, Zaw Htay menafikan menerima permohonan daripada penganjur flotila misi bantuan kemanusiaan itu dan berkata tidak akan menerima ketibaan jika mereka tidak mendapat kebenaran terlebih dulu.

Bagaimanapun, Htay berjanji tidak akan melakukan serangan sebaliknya hanya tidak akan menerima kedatangan mereka.

Hakim berkata sebelum bertolak pada 10 Januari depan, pihaknya akan bertemu dengan wakil kerajaan Myanmar bagi membuat permohonan sekali lagi.

“Insya-Allah saya sendiri bersama dengan Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (Mapim) serta NGO lain akan pergi ke Yangon sebelum kapal bertolak untuk memastikan keselamatan misi ini.

“Kerajaan Myanmar kata kita tidak ada memohon permit masuk, atas dasar itu kita akan cuba berjumpa dengan wakil kerajaan Myanmar,” katanya.

Beliau berkata kerajaan Myanmar tidak seharusnya bimbang dan khuatir kerana misi berkenaan tidak membawa senjata atau ancaman sebaliknya hanya misi keamanan.

“Kalau ada masalah, ia menunjukkan kerajaan Myanmar sangat tidak berperikemanusiaan. Kita hanya hantar makanan, pakaian ubatan, apa salahnya nak hantar?

“Kita bukan nak hantar barangan berbahaya, kita hendak bantu atas nama kemanusiaan, jika itu tidak dibenarkan, terbukti kerajaan Myanmar tidak berperikemanusiaan,” katanya.

Pada 29 November lalu, media melaporkan Mapim bersama 28 NGO antarabangsa akan menghantar 1,000 tan beras, bantuan perubatan dan keperluan lain kepada masyarakat Rohingya yang dizalimi tentera Myanmar.

Presiden Mapim Mohd Azmi Abd Hamid dilaporkan berkata misi Flotila ke Myanmar bersama NGO dari 20 negara itu akan belayar pada 10 Januari dengan disertai kira-kira 50 sukarelawan terdiri daripada pegawai perubatan dan aktivis kemanusiaan.

Myanmar sebelum ini berkata akses ke Rakhine akan dibuka untuk penghantaran bantuan kemanusiaan, tetapi ada masyarakat Rohingya tertentu yang dilarang mendapatkan bantuan atas alasan keselamatan.

Tiada ulasan: