Sabtu, 31 Disember 2016

Kepala kemaluan kehitaman, keluarga tuntut penjelasan

HKL
HKL - Foto sumber internet

KUALA LUMPUR - Sepasang suami isteri menuntut Hospital Kuala Lumpur (HKL) memberi penjelasan berhubung insiden kepala kemaluan anak lelaki mereka berusia sembilan tahun menjadi kehitaman dan rosak selepas rawatan.

Aliakbar Pakker Mohmad, 40, dan Rodziah Abdul Razak, 35, mendakwa kepala kemaluan anak tunggal mereka menjadi kehitaman selepas beberapa hari menjalani prosedur penyambungan selepas putus akibat terpotong ketika berkhatan di sebuah klinik di Jalan Ipoh 15 Disember lalu.

Menjelaskan lanjut mengenai insiden berkenaan, Aliakbar memaklumkan, pada hari kejadian dia dan isteri membawa anak mereka ke klinik berkenaan untuk bersunat melalui kaedah gunting.

"Bagaimanapun kami dimaklumkan oleh doktor yang bertanggungjawab menjalankan prosedur sunat itu bahawa keseluruhan kepala kemaluan telah terpotong secara tidak sengaja.

"Doktor tersebut mengaku bertanggungjawab terhadap insiden tersebut dan memaklumkan mereka telah mencantumkan sementara kepala kemaluan itu sebelum dibawa ke sebuah hospital swasta untuk mendapatkan rawatan kecemasan," jelasnya.

Menurutnya, setibanya di hospital swasta berkenaan, mereka kemudiannya diarahkan ke HKL untuk menjalani pembedahan penyantuman semula susulan ketiadaan pakar.

"Pakar di hospital itu memaklumkan seluruh kepala kemaluan terputus dan menulis surat rujukan kepada pihak HKL, sebelum anak dirujuk ke bahagian Urologi ,"jelasnya.

Bagaimanapun terang Aliakbar selepas beberapa hari menjalani operasi penyambungan, seluruh bahagian kepala kemalun yang dicantum menjadi kehitaman pada 27 Disember lalu.

Sementara itu melalui peguam P Uthayakumar berkata, satu surat rasmi telah dihantar kepada Ketua Pengarah Kesihatan, Kementerian Kesihatan Malaysia, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah dan Pengarah HKL, Datuk Dr Zaininah Mohd Zain kelmarin bagi mendapatkan laporan perubatan kanak-kanak tersebut.

"Kami bagaimanapun dimaklumkan oleh setiausaha mereka tidak boleh menemui kami atau memberi penjelasan mengenai perkara tersebut hari ini," katanya.

Uthayakumar berkata, insiden yang menimpa kanak-kanak tersebut adalah sesuatu yang sangat serius dan tidak pernah berlaku yang memerlukan rawatan pakar dengan segera.

"Sekiranya HKL tidak mempunyai kepakaran dan peralatan sesuai untuk menjalankan prosedur tersebut, mereka sepatutnya mendapatkan bantuan daripada pihak Baitulmal untuk menghantar kanak-kanak tersebut menjalani rawatan di Arab Saudi atau Singapura yang mempunyai kepakaran dalam bidang tersebut," katanya.

Sementara itu, ibu kanak-kanak malang tersebut Rodziah berharap masih ada sinar untuk anaknya pulih dan normal seperti orang lain.

"Dia satu-satunya anak kami. Saya masih meletakkan segunung harapan agar masih ada jalan untuk anak saya pulih dan menjadi lelaki normal seperti orang lain," katanya sambil menyeka air mata.

Rodziah berkata, buat masa sekarang anaknya masih belum mengerti mengenai kejadian yang menimpa dirinya namun beliau khuatir perkara itu akan menjadikan anaknya trauma kelak.

Dalam pada itu difahamkan Kementerian Kesihatan akan mengeluarkan satu kenyataan media sebagai maklum balas insiden berkenaan

Tiada ulasan: