Isnin, 29 Disember 2014

TLDM dedahkan peta misi pencarian QZ8501

 
Zon pencarian dibahagikan kepada tujuh sektor.


51419843796_freesizeKUALA LUMPUR: Peta kawasan misi mencari dan menyelamat (SAR) pesawat AirAsia QZ8501 didedahkan kepada umum. lapor Astro Awani.

Zon pencarian pesawat yang hilang sejak Ahad dalam penerbangan dari Surabaya ke Singapura tersebut dibahagikan kepada tujuh sektor dengan pembahagian dibuat berdasarkan nama kawasan dan juga pasukan pemantau yang ditugaskan.

Panglima Tentera Laut, Laksamana Tan Sri Abdul Aziz Jaafar menerusi Twitternya menjelaskan bahawa setiap sektor adalah seluas 3,600 batu nautika persegi (60×60 batu nautika). Keseluruhan kawasan pencarian adalah seluas 25,200 batu nautika persegi.

Katanya, Sektor utara dibahagi kepada dua bahagian iaitu sektor yang dipantau Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM). Kapal KD Pahang telah sampai di zon itu dan telah memulakan pencarian.

Sektor yang terdekat dengan Pontianak, Kalimantan pula dipantau Tentera Laut Republik Singapura.
Lima sektor lain dipantau Tentera Nasional Indonesia (TNI) iaitu Sektor Unsur TNI1, TNI2 dan TNI3 selain Sektor Unsur Bakamla (Badan Keamanan Laut) dan Lanal Babel (Bangka Belitung) dan Sektor Unsur Basarnas/DA & BC.

Tiada ulasan: