Gambar menunjukkan jaket keselamatan ditemui terapung. - Foto EPA Gambar menunjukkan jaket keselamatan ditemui terapung. - Foto EPA
 
 
SURABAYA -  Waris dan anggota keluarga pesawat AirAsia Indonesia QZ8501 akan diterbangkan ke lokasi pencarian pesawat pada Rabu untuk mereka melihat sendiri operasi mencari yang telah memasuki hari ketiga hari ini,  kata Ketua Pegawai Eksekutif AirAsia Indonesia, Sunu Widyatmoko.
  
Beliau berkata, pihaknya dengan kerjasama Badan SAR Nasional (BASARNAS) akan menerbangkan kira-kira 180 waris dan anggota keluarga menggunakan pesawat khas AirBus A320 dengan turut disertai media tempatan dan asing.
  
"Waris dan ahli keluarga percaya, kehadiran di lokasi pencarian itu nanti mampu membantu operasi mencari mereka yang telah hilang selain menenteramkan perasaan mereka.
  
"Usaha kita ini juga sebahagian dari sokongan kita terhadap operasi mencari.
  
"Prinsip kita adalah usaha sebaik mungkin yang kita mampu dan tunaikan apa yang kita boleh berikan kepada waris," katanya kepada pemberita di Pusat Krisis Terminal 2 Lapangan Terbang Juanda, 40 km dari Surabaya pada Selasa. 
  
Dilaporkan, BASARNAS telah menggerakkan operasi di 13 sektor di sekitar kawasan Lautan Jawa bagi mencari pesawat malang itu yang turut disertai negara jiran seperti Singapura dan Malaysia.
  
Sunu menambah selain usaha menerbangkan waris ke kawasan pencarian, pihaknya juga telah menambah baik kemudahan di pusat krisis dengan meletakkan enam televisyen dan mewujudkan siaran langsung dengan pihak berkuasa di Jakarta bagi mendapatkan maklumat secara terus dan terkini.
  
Sementara itu, Ketua Badan BASARNAS di Surabaya, M.Hernanto berkata usaha AirAsia Indonesia menerbangkan waris ke kawasan pencarian tidak akan menjejaskan operasi mencari.
  
Mengenai operasi mencari, beliau menjelaskan pasukannya telah digerakkan sejak pukul 7 pagi waktu tempatan di kesemua lokasi namun belum ada sebarang tanda ditemui.
  
"Kesemua info (tips) dari masyarakat termasuk nelayan diperiksa namun belum ketemui apa-apa," katanya. 
  
Sementara itu, tinjauan Bernama mendapati lebih kurang 100 waris dan anggota keluarga masih setia menunggu sebarang perkembangan, di sebuah bilik besar di lapangan terbang ini.
  
Untuk membezakan waris dan ahli keluarga dengan orang awam dan ratusan petugas media tempatan dan antarabangsa, kad tag nama diberikan bagi memudahkan urusan komunikasi dan yang berkaitan dengan kebajikan mereka.
  
Dalam pada itu, seorang waris yang enggan dikenali meminta pihak berkuasa untuk lebih kerap memberi perkembangan terbaru kerana mereka lebih mudah mendapat maklumat dari pihak media yang melaporkannya secara lintas langsung di samping pelbagai maklumat di laman sesawang yang lebih cepat dan pantas.
  
"Pegawai yang bertugas memang ada memberitahu mereka sentiasa menyokong kami dengan menyediakan pelbagai kemudahan namun apa yang lebih penting semua keluarga mahu maklumat yang lebih banyak dan terkini berbanding benda lain," katanya kepada pemberita.
  
Pesawat Airbus 320-200 yang dalam perjalanan dari Surabaya ke Singapura bersama 162 orang penumpang dan anak kapal berlepas dari Surabaya pada 5.35 pagi dan dilaporkan terputus hubungan dengan menara kawalan udara Indonesia pada 7.24 pagi Ahad. Pesawat dijadualkan mendarat di Singapura pada 8.20 pagi. – Bernama