Selasa, 30 Disember 2014

Permintaan Pesawat QZ8501 Naik Ke 38,000 Kaki Ditolak - ATC

MSTAR ONLINE
 
 
 
 
 
TANGERANG: Portal berita Indonesia, Kompas.com melaporkan pesawat AirAsia Indonesia QZ8501 sempat meminta kebenaran untuk naik ke ketinggian 38,000 kaki di udara dari paras 32,000 kaki tetapi permintaan itu ditolak oleh Pusat Kawalan Trafik Udara (ATC).

"Pesawat terbang 32,000 kaki dan ke kiri, naik ke 38,000 kaki. Tetapi untuk naik 38,000 kaki, belum diizinkan kerana di atasnya masih ada pesawat," kata Pengarah Perhubungan Udara Kementerian Perhubungan, Djoko Murjatmodjo di Bandara Soekarno-Hatta, di sini.

Beliau berkata, pada awalnya, pesawat sempat meminta membelok ke kiri untuk mengelak awan dan dibenarkan, namun selepas itu permintaan juruterbang untuk naik ke paras ketinggian baharu ditolak.

"Dari lokasi, berdasarkan radar cuaca, keadaannya memang tidak bagus. Ada awan comulonimbus (CB)," kata Djoko.

Pesawat laluan Surabaya-Singapura itu terputus hubungan dengan menara kawalan trafik udara Indonesia kira-kira pukul 7.24 pagi Ahad.

Berdasarkan waktu ia terputus hubungan, pesawat mungkin berada di sekitar wilayah Tanjung Pandan, Bangka Belitung dan Pontianak.

Pesawat sempat menghubungi ATC Lapangan Terbang Antarabangsa Bandara Soekarno-Hatta untuk meminta kebenaran bergerak ke kiri dan naik ke ketinggian 38,000 kaki dari 32,000 kaki.

Permintaan untuk ke kiri dipersetujui, namun untuk menaikkan ketinggian ditolak sebelum pesawat kemudian terputus hubungan.

Tiada ulasan: