Selasa, 30 Disember 2014

Pesawat QZ8501 Mungkin Di Dasar Laut - Ketua SAR Indonesia

MSTAR ONLINE
 
 
Pasukan mencari dan menyelamat meneliti lokasi terakhir pesawat QZ8501 sebelum terputus hubungan.
 
 
 
JAKARTA: Pesawat AirAsia Indonesia QZ8501 dalam perjalanan dari Surabaya menuju Singapura yang hilang pagi Ahad mungkin berada di dasar laut, kata Ketua Badan Mencari dan Menyelamat Nasional (BASARNAS) pada Isnin.

"Berdasarkan koordinat dan penilaian yang dibuat, hipotesis ialah pesawat tersebut mungkin berada di dasar lautan.

"Itu adalah jangkaan awal dan berdasarkan penilaian hasil operasi pencarian," kata Bambang Soelistyo pada sidang media di sini.

Bambang berkata Indonesia tidak mempunyai 'peralatan' seperti kapal selam, yang diperlukan untuk mengesan pesawat dari dasar laut tetapi boleh diusahakan dengan mendapatkan bantuan negara lain sekiranya perlu.

"Disebabkan kekurangan teknologi yang kita ada, saya telah berbincang dengan menteri luar supaya kita meminjamkan peralatan tersebut daripada negara lain yang menawarkan bantuan. Mereka adalah dari UK, Perancis dan Amerika Syarikat (AS)," katanya.

Pesawat Airbus A320-200 laluan Surabaya-Singapura terputus hubungan dengan menara kawalan trafik udara Indonesia pada 7.24 pagi selepas juruterbang memohon untuk membelok kekiri dari laluan asalnya bagi mengelak awan dalam cuaca buru

Tiada ulasan: