Isnin, 29 Disember 2014

Kenapa alasan tolak darurat tak berasas?

NOORAZMIR ZAKARIA


Jabatan Undang-undang dan Hak Asasi Manusia, Pemuda PAS Malaysia (JUHAM) mendesak Kerajaan Persekutuan untuk mengisytiharkan darurat serta-merta di negeri yang teruk terjejas dilanda banjir mengikut Per 25 Arahan No 20, Dasar Dan Mekanisme Pengurusan Bencana Negara, Majlis Keselamatan Negara.

JUHAM berasa amat aneh dengan sikap Kerajaan Persekutuan.

Kerajaan sendiri meluluskan dan menetapkan sendiri Prosedur Operasi Standard (SOP) dalam mengendalikan bencana melalui Arahan No 20 Majlis Keselamatan Negara, namun kali ini mereka memilih tidak mengikutnya.

Kerajaan Persekutuan pernah mengisytiharkan darurat bencana ini beberapa kali sebelum ini, tetapi kenapa tidak sekarang? Sebagai contoh, darurat disebabkan jerebu pernah diumumkan di Kuching pada 1997, Pelabuhan Klang pada 2005 dan Muar serta Ledang pada 2013.

Berdasarkan kepada peningkatan jumlah mangsa yang dipindahkan ke tempat operasi pemindahan, jumlah mangsa yang belum dipindahkan juga sebenarnya masih belum dipastikan.

Malah, masih terdapat mangsa banjir yang sedang berada di bukit bukau yang tersisih daripada operasi menyelamat.

Sebuah stesen televisyen melalui rancangan bual bicara menerima panggilan telefon secara langsung daripada mangsa banjir yang terperangkap di bukit bukau dan mengesahkan mereka tidak menerima bantuan tatkala bekalan sudah kehabisan.

Situasi sebegini mengharuskan untuk pengisytiharan darurat serta-merta kerana bencana ini bukan lagi bencana biasa, tetapi melibatkan nyawa yang bertarung dengan masa.

Statistik masih samar

Kerajaan mahupun media tidak boleh menafikan bahawa bencana banjir ini sudah meragut nyawa manusia, namun statistik sebenar masih samar ekoran laporan yang tidak dikemas kini secara tersusun.

JUHAM kesal dengan mainan media yang cuba menghalalkan tindakan kerajaan yang gagal mengisytiharkan darurat ini dengan menggunakan alasan rakyat akan rugi kerana mereka tidak boleh menuntut insurans akibat pengisytiharan itu.

JUHAM menegaskan bahawa alasan ini tidak berasas atas faktor berikut:

(1) Mana-mana pelanggan insurans sebenarnya perlu mengambil polisi tuntutan yang melibatkan bencana banjir terlebih dahulu sekiranya mereka ingin membuat tuntutan. Sekiranya mereka tidak berbuat demikian, tuntutan yang melibatkan bencana banjir langsung tidak relevan.

(2) Sekiranya ada di kalangan mangsa banjir mempunyai polisi perlindungan akibat bencana banjir sekalipun, mereka masih boleh membuat tuntutan tersebut kerana bencana banjir yang menimpa mereka berlaku sebelum pengisytiharan darurat.

Justeru, JUHAM menegaskan bahawa alasan berkenaan insurans tersebut langsung tidak relevan dalam menafikan pengisytiharan darurat dibuat.

Seterusnya, JUHAM menafikan sekeras-kerasnya alasan sesetengah pihak yang mengatakan Kerajaan Persekutuan akan mengambil alih hal ehwal pentadbiran kerajaan negeri.

Hal ini kerana pengisytiharan darurat bencana ini langsung tidak mempunyai kaitan dengan Perkara 150 Perlembagaan Persekutuan.

Retorik politik

Ia hanya melibatkan pengurusan bencana semata-mata, bukannya membawa kepada peralihan penguasaan sesuatu kerajaan.

Setelah pengisytiharan darurat bencana ini dibuat, maka keseluruhan aset Kerajaan Persekutuan akan digunakan sepenuhnya.

Maka, apakah alasan untuk tidak menggunakan keseluruhan aset kerajaan termasuk kelengkapan tentera darat, tentera udara mahupun tentera laut bagi menyelamatkan nyawa rakyat sendiri?

Rakyat tidak mahukan panggilan retorik politik ketika ini. Cukuplah dengan panggilan agar nyawa mereka diselamatkan didengari.

Apatah lagi, JUHAM percaya pengisytiharan darurat bencana ini akan menyebabkan usaha menyelamat lebih efisien kerana segala arahan di setiap agensi kerajaan akan lebih mudah diturunkan tanpa bebanan birokrasi.

Tenaga serta aset menyeluruh daripada Kerajaan Pusat amat ditagih bukan sahaja ketika banjir melanda, tetapi juga dalam operasi pasca banjir memandangkan proses pembersihan perlu dilakukan segera untuk mengelakkan wabak penyakit yang boleh meragut nyawa.

JUHAM mendesak kesemua media utama membuat laporan terkini terhadap operasi menyelamat bencana banjir ini setanding dengan laporan sebelum ini berkaitan kehilangan pesawat MH370.

Rakyat mahukan laporan terkini kerana mangsa yang bertarung nyawa akibat bencana banjir ini rata-ratanya terdiri daripada keluarga mereka sendiri. MALAYSIAKINI(*)  NOORAZMIR ZAKARIA pengarah Jabatan Undang-undang dan hak asasi manusia (Juham), Pemuda PAS.

1 ulasan:

Kabus Ibra berkata...

apakah asset kerajaan masih belum digunakan?? atau ko nak kereta tasmi najib jadi alat mengangkut mangsa banjir?? atau nak suruh kapal selam naik ke darat selam manik urai?? atau suruh MIG 29 turunkan makanan??

Kalau yg di pusat bantuan banjir kebulur, mungkin jadi isu, tapi kalau yg duduk entah di dahan mana p[un nak salahkan kerajaan, susahlah nak cakap .. ini lah tahap lapuran malaysia kini dan kuncu kuncu pencacai sheikh al juburit !!!