Jumaat, 14 Februari 2014

Kronologi Kes Azizul Rahim Awaluddin & Shalwati Norshal Rakyat Malaysia di Sweden. Kisah Benar Daripada Kenalan Mereka?

 

Azizul Rahim AwaluddinKes Penahanan Azizul Rahim Awaluddin & Shalwati Norshal Rakyat Malaysia di Sweden : Disebalik isu kes rakyat malaysia di Sweden yang didakwa dera anak mereka sendiri di sana, pelbagai reaksi daripada orang ramai, kenalan pasangan.

Ada yang bersikap positif mendoakan yang terbaik untuk pasangan ini, dan ada juga komen-komen yang berbaur negatif…….

 

Kronologi Kes Azizul Rahim Awaluddin & Shalwati Norshal di Sweden?

 • 11 Januari 2014 : Kes penahanan rakyat Malaysia di Sweden mula dilaporkan dan menjadi bualan hangat rakyat Malaysia. Suami isteri ini ditahan selepas anak Encik Azizul Rahim Awaluddin dan Puan Shalwati Norshal mengadu kena dpukul di tangan kerana tidak solat kepada seorang guru di Sweden. Guru tersebut buat laporan polis Sweden.
 • Akhirnya, laporan polis terhadap Encik Azizul Rahim Awaluddin dan Puan Shalwati Norshal menjadi topik perbincangan di Group SMS Seri Puteri, Cyberjaya
 • 16 Januari 2014 : Identiti suspek pasangan iaitu Encik Azizul Rahim Awaluddin dan Puan Shalwati Norshal berjaya dikenalpasti
 • 18 Januari 2014 : Anak-anak pasangan Encik Azizul Rahim Awaluddin dan Puan Shalwati Norshal merayu untuk diberikan tempat tinggal bersama keluarga Islam ketika datang Kedutaan Malaysia di Sweden & Pusat Khidmat Sosial Sweden
 • 20 Januari 2014 : Pengguna media sosial lancar kempen #swedenletthemgo untuk melihat pasangan Encik Azizul Rahim Awaluddin dan Puan Shalwati Norshal dibebaskan
 • 25 Januari 2014 : Wakil Wisma Putra, Pemuda UMNO, Sukaguam berlepas ke Sweden
 • 30 Januari 2014 : Encik Azizul Rahim Awaluddin dihadapkan ke Mahkamah Sweden
 • 31 Januari 2014 : Puan Shalwati Norshal dihadapkan ke Mahkamah Sweden
 • 31 Januari 2014 : Anak-anak Pasangan Malaysia, Encik Azizul Rahim Awaluddin dan Puan Shalwati Norshaldi bawah pulang ke Malaysia
 • 1 Februari 2014 : Tahan reman Encik Azizul Rahim Awaluddin dan Puan Shalwati Norshal disambung 11 hari lagi
 • 10 Februari 2014 : Pasangan Malaysia di Sweden, Azizul Raheem Awaluddin dan Shalwati Norshal didakwa di mahkamah di Sweden, atas tuduhan memukul dan mendera keempat-empat anak mereka dalam beberapa insiden sepanjang tiga tahun sejak September 2010 sehingga Disember tahun lalu.
 • Pendakwaraya mengemukakan kertas pertuduhan setebal 11 muka surat itu yang bagaimanapun tidak menyebut punca atau sebab kenapa keempat-empat kanak-kanak itu, Aisyah Azizul Raheem, 14, Ammar (12), Adam (11) dan Arif (7) dipukul dan didera.
Shalwati Norshal

Harapan Berita Semasa dan juga berdoa semoga kes Encik Azizul Rahim Awaluddin dan Puan Shalwati Norshal di Sweden cepat selesai dengan berakhir dengan jayanya. Hari ini, Berita Semasa ingin kongsikan nukilan seorang sahabat kepada pasangan Encik Azizul Rahim Awaluddin dan Puan Shalwati Norshal…….melalui blog beliau yang bernama “TimeTravelAfif” : 
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia..
Hampir semua rakyat Malaysia sudah sedia maklum mengenai pasangan warga Malaysia yang ditahan di Stockholm, Sweden. Mereka ialah Encik Azizul Rahim Awaluddin dan Puan Shalwati Norshal.. Dan anak-anak mereka Aisyah, Ammar, Adam dan Arif.
Alhamdulillah ramai insan di Malaysia memberi pandangan yang baik dan mendoakan mereka.. Aku ucapkan terima kasih dan berharap doa dan solat hajat diteruskan untuk kebebesan mereka.. Tapi pada masa yang sama ramai juga yang memberi pandangan negetif dan buruk terhadap mereka ini.
Azizul Shal Sweden
 
Gambar asal dari keratan akhbar.. Kenangan terakhir saudara Afif bersama Uncle Azizul dan Auntie Shal @ Stockholm, Sweden - September 2011.
Maka hari ni Insyallah aku nak cerita pengalaman aku sebagai antara insan yang rapat dan amat baik dengan mereka.. Bagi memberi gambaran sebenar siapakah mereka ini yang dituduh suka mendera anak..
Kepada mereka yang menfitnah pasangan baik dan prihatin ini.. Aku mohon berhentilah daripada berbuat dosa sedemikian.. Dan pada mereka yang terus memberi kata hina dan tomahan tanpa usul periksa apatah lagi tidak pernah berjumpa atau mengenali mereka.. boleh berhenti dari membuat perkara tersebut.. Dan sila berhenti dari share perkara fitnah di Facebook dan Twitter..
Bersama Ammar dan Adam..Bukit belakang rumah di Spanga, Sweden
Aku mengenali mereka buat pertama kali di Johannesburg, Afrika Selatan pada tahun 2005.. Ketika itu aku menuntut di University Islam Darul Uloom Zakariya.. Encik Azizul atau dengan panggilan Uncle Azizul.. Seorang yang amat mesra dengan kami ( pelajar Malaysia ).. Kerana keprihatinan beliau dan isteri Auntie Shal selalu bertanya khabar dan memberi pertolongan kepada pelajar.. Membuatkan semua pelajar mengenali dan menghormati beliau.. Mahu pun pelajar dari Indonesia, Brunei, Singapore, Kemboja, Vietnam dan juga Thailand..
Uncle Azizul dan Auntie Shal tidak pernah lupa dan segan silu menjemput kami pelajar Malaysia untuk hadir kerumah beliau di Sandton City, Johannesburg.. Bagi memeriahkan suasana jika ada majlis makan2 dan BBQ sesama rakyat Malaysia.. Malah dalam majlis keagamaan seperti tahlil, doa selamat, awal muharram, dan sebagainya beliau bersama isteri tidak pernah lupa untuk menjemput kami hadir bagi mengimamkan solat, azan, memberi tazkirah ringkas dan sebagainya..
Seminggu hampir 4-5 kali aku buat pizza untuk mereka..Di Johannesburg, South Africa mahu pun Stockholm Sweden..
Bersama warga Malaysia yang lain di Afrika Selatan pada ketika itu Duta Malaysia Dato’ Yahya (2004), Tim. Duta Tuan Ilham Ilyas, Kakitangan Wisma Putra Abg Rohaizat, Auntie Maznah, Kak Shima (2008), Uncle Kamaruddin (2004), Uncle Wan Aizan, Abang Isharudin (2008), Pengarah JPM Dato’ Rani (Dec 2006), Abang Tasya JPM (2004) dan Abang Azrul JPM (Oct 2008)..
Kakitangan MinDef DA Kolenel Dato’ Ibrahim (2005), Sarjen Nazri (2004) dan Sarjen Yusoff (2008), TC Matrade Encik Mansor (2005), ATC Abang Norman (2007), Malaysia Airlines South Africa Manager Encik Yusno dan Encik Zulkarnain, Kakitangan Tourism Malaysia Abg Eddy Mazlan, Encik Rahman (2004) dan Encik Syahreem Tan (2007), Termasuklah ahli perniagaan Malaysia di Afrika Selatan Encik Wan Batu, Encik Wan Zul , Mejar (B) Amin dan bersama keluarga masing2..
Kesemua mereka ini mengenali rapat dan mengakui sifat baik ibu bapa yang ditunjukan uncle azizul dan auntie shal.. Tiada seorang pun dari mereka ini bersetuju dengan tuduhan pihak sweden.. Malahan Auntie Shal adalah seorang guru yang telah mengajar lebih 10 tahun di Sekolah Seri Putri.. Dikenali ramai pelajar dengan panggilan Miss Shal.. Kebaikan, keikhlasan dan keprihatinan Auntie Shal terhadap pelajar diakui oleh bekas2 pelajar Sekolah Seri Putri..
Ammar dan Adam selalu bermain dan tidur di bilik aku
Sebagai pelajar paling rapat dengan family Uncle Azizul ketika di afrika selatan.. Aku selalu dipanggil oleh Uncle Azizul untuk hadir ke rumah beliau untuk mengajar Aisyah, Ammar, Adam dan Arif mengaji dan solat.. Dan pizza buatan aku amatlah disukai mereka berempat yang riang ini.. Sehingga ketika mengunjungi mereka di Sweden pada tahun 2011.. First thing yang Aisyah dan Ammar minta ialah ” abang afif buatlah pizza.. kitorang nak makan pizza..”
Kadang2 hampir setiap weekend aku datang ke rumah mereka semasa di Afrika Selatan.. Alhamdulillah selama 5 tahun tak pernah aku lihat kanak2 ini dipukul seperti yang dituduh mahupun kesan pukulan apatah lagi deraan.. Sebagai seorang guru auntie shal sendiri tahu bagaimana mendidik anak2 beliau.. Dan aku pernah menjadi wakil keluarga untuk Aisyah, Ammar dan Adam di sekolah.. Alhamdulillah tak pernah dengar cikgu mengadu ternampak kesan deraan atau pukulan pada mereka..
Pada tahun 2011 sekali lagi aku berpeluang untuk menyambut ramadhan dan syawal bersama mereka sekeluarga di Stockholm, Sweden.. Selama lebih sebulan aku tinggal bersama mereka.. tiada banyak perubahan pada mereka sekeluarga.. Semua seperti biasa kecuali melihat aisyah, ammar, adam yang makin membesar.. dan arif sudah memulakan sesi persekolahan..
Auntie Shal bertudung hitam.. Di senangi dan di hormati oleh warga dan pelajar Malaysia semasa di SouthAfrica..
Alhamdulillah dengan cara didikan dari ibu bapa yang baik dan tanpa paksaan Ammar yang baru berumur 11 tahun mampu berpuasa di bulan Ramadhan yang pada ketika itu musim panas – siang selama 18 jam di Sweden.. Dan aku menjadi saksi melihat keupayaan ammar dengan secara rela walau beberapa kali auntie shal memberi nasihat supaya berbuka jika tidak dapat menahan puasa.
Solat adalah perkara utama yang diberi tumpuan oleh uncle azizul dan auntie shal.. Alhamdulillah selama sebulan ramadhan di Sweden.. Keluarga ini tidak pernah meninggalkan solat subuh, magrib, isya’ dan terawih secara berjemaah.. Kemeriahan ramadhan bertambah lagi apabila seorang pelajar super senior auntie shal iaitu Kak Melati yang baru habis Master di Denmark datang menziarah untuk seminggu lebih..
Dan antara pelajar auntie shal yang lain iaitu Ilham Ainaa dan Nabila yang aku kenali.. yang sedang menyambung pelajaran di United Kingdom juga mengakui kebaikan dan keprihatinan “Miss Shal” semasa di Sekolah Seri Putri..
Aku bukan membuat cerita untuk menutup apa yang telah dituduh pada awalnya.. tapi semua terjadi adalah salah faham guru kelas Adam yang memikirkan bahawa ibu bapa mereka memukul dan mendera dengan teruk jika anak2 mereka tidak solat apabila adam dengan tidak sengaja dan tanpa niat memberitahu kepadanya..
Memang betul ada sedikit apa yang dikatakan merotan anak untuk mendidik seperti Hadith Rasulullah s.a.w “Pukulah sekadar perlu untuk mendidik dalam menyuruh anak2 mengerjakan solat” dan itulah apa yang diamalkan oleh pasangan ini.. Bagaimana aku pernah melihat auntie shal merotan dengan perlahan tapak tangan Adam.. Apabila adam tidak menunaikan solat.. sambil menangis dan berkata “kenapa adam tak solat..”
Pemandangan dari depan rumah Uncle Azizul - 9 degree
Mengharapkan doa dari semua warga Malaysia.. Semoga Encik Azizul Rahim Awaluddin dan Puan Shalwati Norshal dibebaskan secepat mungkin.. Syukur alhamdulillah anak2 mereka sudah dibawa pulang.. Solat hajat untuk kebebsan mereka masih diteruskan oleh pelajar agama yang mengenali mereka di Afrika Selatan, Zambia, Mesir, Yemen, Jordan, Saudi mahupun di Malaysia.. Moga hari ni kita doakan mereka yang susah dan insyallah bila kita susah Allah membuka hati orang lain untuk mendoakan kita.. Sekian terima kasih..

Tiada ulasan: