Isnin, 24 Februari 2014

S'gor catu air mulai esok

 
MALAYSIAKINI
 
 
Catuan air di Selangor akan bermula esok dan penumpuan akan diberikan kepada kawasan-kawasan bermasalah, kata Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim.

Kerajaan negeri juga telah berbincang berhubung peranan yang perlu dilakukan PBT dalam menangani masalah air di Selangor, katanya melalui pesanan Twitter sebentar tadi.

Akhbar web Selangor melaporkan, program penjadualan air di seluruh Selangor itu menggunakan sistem penggiliran antara dua zon setiap dua hari.

Ia menumpukan kepada kawasan yang terkesan akibat penutupan empangan yang tercemar baru-baru ini.

“Penjadualan air ini akan berterusan supaya air di empangan negeri ini tidak banyak digunakan dan bekalan air boleh disimpan untuk dua bulan akan datang,” Khalid dipetik sebagai berkata oleh Selangorkini.

Khalid berkata demikian ketika ditemui pemberita selepas menghadiri perhimpunan bulanan kerajaan negeri, di Shah Alam.

Beliau juga menjelaskan, penjadualan itu dijangka berakhir Mac depan selepas taburan hujan konsisten dan kapasiti air di empangan negeri itu bertambah.

Gangguan bekalan air tidak berjadual berlaku di beberapa kawasan di Hulu Langat dan Kuala Langat melibatkan kira-kira 27,000 rumah akibat Loji Rawatan Air (LRA) Cheras Batu 11 dan LRA Bukit Tampoi ditutup sejak Januari lalu.

Selain itu, 75000 rumah juga terputus bekalan ekoran pertambahan permintaan air mendadak ekoran cuaca panas kering dan kekurangan hujan.

Tiada ulasan: