Sabtu, 10 Julai 2021

MPOC tandatangani MoU dengan Bursa Komoditi Turki

Datuk Dr Mohd Khairuddin Aman Razali

MENTERI Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Datuk Dr Mohd Khairuddin Aman Razali semalam menyaksikan pemeteraian memorandum persefahaman (MOU) antara Majlis Minyak Sawit Malaysia (MPOC) dan Bursa Komoditi Izmir di Izmir, Turki.

Melalui memorandum persefahaman itu, Bursa Komoditi Izmir yang diasaskan pada tahun 1891 melalui cabang pendidikannya, Akademi Bursa Izmir (IBA) akan menjalinkan kerjasama dengan MPOC dalam bidang pendidikan, promosi dan penggunaan minyak sawit Malaysia serta Pensijilan Minyak Sawit Mampan Malaysia (MSPO).

Dr.Mohd Khairuddin dalam kenyataan berkata,MPOC dan IBA sepakat untuk berkolaborasi melalui pelbagai projek merangkumi perkongsian maklumat perniagaan dan teknikal, peningkatan kesedaran, pensijilan dan aktiviti promosi bersama.

‘’Kerjasama ini dilihat sebagai langkah strategik yang mampu meningkatkan pembangunan industri sawit Malaysia dan penguasaan pasaran,’’ katanya.

Pada majlis berkenaan, MPOC diwakili Pengurus Pembangunan Pasaran dan Pemasaran Muhammad Kharibi Zainal Ariffin manakala Bursa Komoditi Izmir diwakili Presiden Lembaga Eksekutif, Isinsu Kestelli. 

Turut hadir Duta Besar Malaysia ke Turki Sazali Mustafa Kamal dan Timbalan Ketua Setiausaha (Perladangan dan Komoditi) Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi (KPPK), Mad Zaidi Mohd Karli.

Selain itu, Khairuddin berkata, IBA bersetuju untuk menyelaraskan biasiswa kepada wakil, pelajar dan ahli akademik untuk latihan di bawah kajian lapangan IBA dan Malaysia. 

‘’IBA juga akan membantu MPOC untuk melaksanakan kempen penerangan kepada rakyat Turki berjumlah 80 juta orang mengenai faedah pemakanan dan kesihatan minyak sawit Malaysia selain meningkatkan pemahaman serta menjelaskan kelebihan khasiatnya,’’ katanya.

Beliau menjelaskan, persetujuan persefahaman turut dicapai untuk merancakkan lagi Program Kesedaran Perdagangan Minyak Sawit (POTAP) antara kedua-dua pihak untuk memberikan pemahaman yang lebih baik mengenai industri minyak sawit Malaysia dan faedahnya. 

Malaysia dan Turki menandatangani Perjanjian Perdagangan Bebas (FTA) pada tahun 2015. Eksport minyak sawit Malaysia meningkat kepada lebih dari 600,000 tan setiap tahun berbanding sebelum FTA iaitu kurang 100,000 tan setahun. Pada tahun 2020, Turki mengimport 615,872 tan minyak sawit Malaysia iaitu lebih 90 peratus daripada jumlah import minyak sawit Turki.

Tiada ulasan: