Rabu, 22 September 2021

Harga ayam mula tunjuk trend penurunan - KPDHEP

BH ONLINE
Pengarah Penguat kuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Azman Adam (tengah) memeriksa aplikasi MySejahtera pengunjung yang sudah lengkap divaksin ketika menyertai Operasi Samar A342 di premis makanan sekitar Ayer 8, di sini, malam tadi. - Foto BERNAMA Pengarah Penguat kuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Azman Adam (tengah) memeriksa aplikasi MySejahtera pengunjung yang sudah lengkap divaksin ketika menyertai Operasi Samar A342 di premis makanan sekitar Ayer 8, di sini, malam tadi. - Foto BERNAMA

PUTRAJAYA: Pemeriksaan oleh pihak penguat kuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) mendapati harga ayam di pasaran kini menunjukkan trend penurunan berbanding minggu sebelumnya.

Pengarah Penguatkuasa KPDNHEP, Azman Adam, berkata purata harga ayam di seluruh negara kini adalah sekitar RM8.79 sekilogram, turun berbanding sekitar RM11 hingga RM11.50 yang direkodkan dua minggu lalu.

Beliau berkata, berdasarkan pemeriksaan di 600 premis menjual ayam sejak semalam, 11 premis dikesan masih menjual ayam pada harga RM10 ke atas, 147 premis pula didapati menjual ayam pada harga RM9.50 ke atas, manakala 339 premis (RM9.50 ke bawah) dan 103 premis (RM8 ke bawah).

Beliau menyifatkan trend penurunan itu sebagai keberkesanan hasil penguatkuasaan KPDNHEP di seluruh negara termasuk kerjasama erat dengan semua peringkat rantaian pengedaran ayam termasuk peruncit, pemborong dan penternak.

"Kami akan terus melakukan pemeriksaan dan penguatkuasaan bagi memastikan harga ayam kekal stabil," katanya kepada pemberita selepas melakukan pemeriksaan di beberapa premis tumpuan di sekitar sini malam tadi. – BERNAMA

Tiada ulasan: