Ahad, 28 September 2008

Minyak naik 78 sen, turun cuma 25 sen – Salahuddin
Zuharman MN


KOTA BHARU - Perdana Menteri sudah dua kali mengumumkan harga minyak turun, namun harga barang tetap melambung dan kadar inflasi mencecah paras lapan peratus.

Apakah ini menggambarkan kebijaksanaan yang ada pada pemimpin Barisan Nasional (BN) sekarang. Atau tindakan itu sekadar melepas batuk di tangga kerana krisis dalaman Umno yang semakin membarah.

Mengulas perkembangan tersebut Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat, Salahuddin Ayub berkata, biar pun kerajaan sudah dua kali menurunkan harga minya namun kadar inflasi kini mencecah lapan peratus.

"Ini menggambarkan kerajaan tidak mempunyai perancangan khusus dalam menangani bebanan rakyat. Tindakan kerajaan menaikkan harga minyak lebih 40 peratus pada Jun lalu mengundang kenaikan harga barangan di pasaran.

"Tetapi hari ini walaupun dua kali harga minyak diturunkan tapi harga barangan di pasaran masih mahal. Ini masalahnya kerana ketidakupayaan pemimpin yang ada sekarang," katanya pada majlis penyampaian zakat di pejabat Dun Demit di Kubang Kerian, baru-baru ini

Pada Ogos lalu harga minyak diumumkan turun sebanyak 15 sen dan 24 September lalu turun lagi sebanyak 10 sen, menjadikan jumlah keseluruhan penurunan harga minyak 25 sen.
Sedangkan pada 4 Jun lalu rakyat Malaysia dikejutkan dengan kenaikan harga minyak sebanyak 78 sen iaitu peningkatan 40.6 peratus berbanding harga sebelumnya.

Salahuddin yang juga anggota parlimen Kubang Kerian berkata, berdasar kepada nisbah Dolar Amerika Syarikat dan harga pasaran minyak negara sekarang, seolah-olah rakyat menanggung subsidi kerajaan.

Pada majlis tersebut Salahuddin menyampaikan zakat kepada hampir 500 penduduk miskin di kawasan Parlimen Kubang Kerian. - mj _

Tiada ulasan: