Khamis, 18 September 2008

PM alih bebanan ekonomi negara kepada Najib
Lanjusoh


KOTA BHARU - Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi kini terpaksa akur dengan desakan rakyat apabila melepaskan jawatan penting kepada timbalannya secara tiba-tiba.

Apa muslihatnya perkara itu dibuat dalam keadaan tergesa-gesa. Antara lain ekoran kemelut politik dalaman Umno sekarang dan bayangan kerajaan baru.

Berkuatkuasa serta merta jawatan Menteri Kewangan diberi kepada Dato' Seri Najib Razak. Sebaliknya Abdullah pula mengambil alih jawatan Menteri Pertahanan.

Sedangkan jawatan Menteri Kewangan diterajuinya sejak Oktober 2003.

Persoalannya mungkinkah kedudukan kerajaan sekarang semakin terumbang ambing apabila Abdullah hanya mengharapkan jaminan keselamatan berbanding mengambil berat masalah ekonomi negara.

Ini kerana semalam bekas Menteri Kewangan, Tengku Razaleigh Hamzah mendakwa keadaan ekonomi negara semakin tergugat dan pasaran saham menjadi tidak menentu.

Kata Ku Li perkara itu berlaku kerana kelemahan pemimpin negara yang tidak mampu lagi mengurus dan sepatutnya berundur lebih awal.

Dengan apa yang berlaku itu Abdullah seperti sudah memberi isyarat segala kemelesetan ekonomi negara tidak lagi berada di bawah tanggungjawabnya.

Begitu juga dengan keputusan Mahkamah Persekutuan di Putrajaya semalam yang memberi semula kerusi Dun Sanglang kepada Ustaz Hashim Jasin dari PAS selepas berlaku silap isytihar pegawai pengurus pilihan raya pada 8 Mac lalu.

Sementara itu, Setiausaha Jabatan Pilihan Raya PAS Pusat, Wan Nik Wan Yusoff berkata, pengisytiharan kemenangan Ustaz Hashim di Sanglang membuktikan kebenaran berpihak kepada PAS dan perjuangan Islam.

"Tahniah kepada seluruh pemimpin dan petugas PAS di seluruh negara di atas kemenangan rayuan petisyen pilihan raya Dun Sanglang, Perlis.

"Khusus kepada PAS Perlis dan Pesuruhjayanya, Ustaz Hashim Jasin, juga kepada peguam Hanifa Maidin dan rakan-rakan," katanya di sini.

Oleh itu katanya harapan Jabatan Pilihan Raya PAS Pusat supaya diberi tumpuan sepenuhnya kegiatan bagi membina balik pengaruh PAS melalui gerak kerja pilihan raya terutamanya pendaftaran pemilih. - mj _

Tiada ulasan: