THE RAKYAT POST
Warga kota yang tidak sempat memasak mempunyai pilihan yang banyak untuk juadah berbuka puasa. - Foto TRP/Kenneth Wan Kah Hoong
KUALA LUMPUR: Sudah menjadi kebiasaan apabila tiba bulan Ramadan, peniaga makanan akan membuka restoran atau gerai sedikit lewat dari biasa bagi memberi peluang umat Islam membeli juadah untuk berbuka puasa.
Malah ada peniaga makanan yang membuka
restoran dan gerai sehingga waktu Imsak untuk pelanggan menikmati juadah
bersahur terutama kepada mereka yang masih bujang atau belajar.
Tinjauan The Rakyat Post di
sekitar Kampung Baru menunjukan banyak gerai-gerai makan dibuka seawal
jam 3 petang bagi pengunjung yang ingin membeli juadah qatau berbuka
puasa di situ.
Waktu beroperasi yang tersendiri di bulan
Ramadan ini memberi peluang kepada warga kota yang sibuk, untuk membeli
juadah berbuka puasa atau berbuka di luar bersama keluarga dan sahabat.
Walaupun
ada restoran atau gerai yang beroperasi agak awal, kebanyakan
pemiliknya berhati-hati dan tidak menjual makanan kepada umat Islam yang
‘ponteng’ berpuasa.
Menurut Hafiza Ahmad, pemilik kedai makan
“Dapur Jaja”, beliau memulakan perniagaan pada jam 3 petang sehingga
waktu berbuka puasa dan juga menyediakan juadah untuk pelanggan
bersahur.
“Kami menyediakan lauk pauk seperti nasi
dagang, nasi kerabu dan macam-macam lagi. Bagi bulan puasa kami membuka
perniagaan sehingga waktu sahur.
“Selama berniaga, banyak pengalaman
seperti orang Islam datang untuk membeli makanan sebelum waktu berbuka
tapi saya tidak sesekali menjual kepada mereka,” kata beliau ketika
ditemubual.
Jelasnya lagi, di sekitar tempat
perniagaan beliau tidak terdapat sebarang pantauan yang dibuat oleh
pihak penguatkuasaan. Disebabkan itu ada di antara mereka membuka
perniagaan lebih awal dari yang sepatutnya.
Namun, sebagai orang Islam Hafiza
berkata, walaupun mereka beroperasi agak awal, mereka berhati-hati untuk
tidak menjual makanan kepada orang Islam lain yang sengaja tidak
berpuasa kerana tidak mahu menanggung dosa.
“Yang penting, kami menyediakan lauk segar kepada pelanggan dan bukan yang dimasak pada malam sebelumnya,” katanya.
Bagi pengurus restoran Adamson, Mohd
Husin Mat Din berkata, sepanjang bulan Ramdan mereka mula membuka
perniagaan pada waktu tengah hari tetapi apabila dekat dengan waktu
berbuka, hanya pelanggan Islam dibenarkan makan.
“Kami benarkan pelanggan bukan Islam
makan sebelum waktu berbuka tetapi apabila tiba waktu berbuka kami mahu
menyediakan tempat yang cukup untuk pelanggan Islam untuk menikmati
buffet berbuka puasa yang disediakan.
“Hanya selepas waktu Maghrib barulah pelanggan bukan Islam akan datang semula makan di sini,” katanya.
Husin berkata, buat masa ini mereka mengamalkan polisi membenarkan orang bukan Islam makan di restoran mereka di waktu siang.
“Kita hidup di negara berbilang bangsa
dan agama, maka kami benarkan yang bukan Islam datang makan di restoran
kami dan pastikan kami tidak menjual makanan kepada orang Islam di waktu
siang dan hanya ketika hampir waktu berbuka sahaja,” katanya kepada The Rakyat Post.
Pemilik gerai yang diwarisi sejak arwah
bapa lagi, Zubaidah Mohd Zin berkata beliau selalunya memulakan
perniagaan pada jam 2 petang dalam bulan puasa.
“Itupun kami hanya menyediakan lauk pauk
untuk dibungkus dan dibawa pulang pada waktu petang sahaja kerana
khuatir ada yang mengambil kesempatan membeli dan makan sebelum waktu
berbuka puasa,” katanya.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan