Jumaat, 29 Mac 2019

Jho Low: Beku akaun bapa tunjuk perbicaraan tak adil pada saya

MALAYSIAKINI

   

Ahli perniagaan dalam buruan Jho Low mendakwa langkah kerajaan membekukan akaun bank bapanya menjadi bukti bahawa dia sendiri tidak akan menerima perbicaraan yang adil di Malaysia.

"Ini adalah satu lagi contoh perbicaraan media oleh rejim Mahathir dan selanjutnya membuktikan tidak mungkin untuk (saya) mendapat perbicaraan yang adil di Malaysia," kata Low Taek Jho yang dikenali sebagai Jho Low melalui seorang jurucakap dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh pasukan undang-undangnya hari ini.

Jho Low, yang dipercayai tinggal di China sekarang, secara konsisten menegaskan dia tidak akan menerima "perbicaraan yang adil" di Malaysia.

Dilaporkan semalam kerajaan telah memfailkan tindakan pelucutan hak sivil untuk membekukan tujuh akaun bank kepunyaan bapa Jho Low, Larry Low Hock Peng, yang dikatakan bernilai RM48 juta.

Wang yang cuba dibekukan oleh kerajaan dan didapatkan di bawah Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pembiayaan Anti-Keganasan dan Perolehan Akta Kegiatan Undang-undang 2001 itu dipercayai dari 1MDB.

Langkah kerajaan itu, menurut jurucakap Jho Low, ia menunjukkan "strategi gigih gangguan dan penganiayaan politik terhadap pihak lawan yang dianggap" pentadbiran Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad dengan apa jua cara yang diperlukan.

"Sekali lagi, rejim Mahathir telah mengabaikan kedaulatan undang-undang, dan jelas menyalahgunakan kuasa, berusaha untuk mengeksploitasi pejabat peguam negara dan pasukan polis untuk menyerang pihak lawan dan melakukan kerja-keja peribadi rejim Mahathir," dakwa kenyataan itu.

Jho Low berkata demikian selepas selepas polis merampas "rumah mewah" keluarganya di Pulau Pinang awal minggu ini.

Hartawan yang dikehendaki polis itu juga sebelum ini mengutuk notis penyitaan rumah tersebut, menggelarnya cubaan Mahathir untuk memperolehi keuntungan politik.

Dilaporkan pada bulan Januari bahawa polis juga sedang mencari Hock Peng dan isterinya Goh Gaik Ewe.

Pada bulan Ogos tahun lepas, Jho Low dan Hock Peng didakwa tanpa kehadiran di Mahkamah Sesyen Putrajaya berhubung dengan penyalahgunaan wang 1MDB, yang mana Jho Low dikenakan lapan tuduhan pengubahan wang haram manakala bapanya menghadapi satu pertuduhan.

Tiada ulasan: