Ahad, 28 Oktober 2012

Perkasa bebas untuk boikot penyanyi Jaclyn Victor, kata menteri

TERKINI 

Perkasa adalah bebas untuk boikot artis terkenal Jaclyn Victor, menurut Dr Koh Tsu Koon.
KUALA LUMPUR— Badan bukan kerajaan Perkasa bebas untuk memboikot artis terkenal negara Jaclyn Victor yang menyanyikan lagu “Harapan Bangsa”, kata Menteri Di Jabatan Perdana Menteri Tan Sri Dr Koh Tsu Koon yang bertanggungjawab menjaga portfolio perpaduan dan permuafakatan negara pada hari ini.
 Khamis lalu, Perkasa menggesa umat Islam untuk memboikot artis tersebut atas dakwaan lirik lagu tersebut yang terselit dengan unsur Kristian telah menghina Islam dan menunjukkan “tidak sensitif dan menghormati” kepada mereka yang bukan penganut agama Kristian.

“Saya tidak mahu mengulas tentang itu. Mereka boleh memboikot kerana mereka suka. Ini sebuah negara yang bebas ...,” kata Koh, yang juga menyelia kabinet khas panel antara agama kepada The Malaysian Insider hari ini ketika diminta mengulas mengenai gesaan Perkasa itu.

Berikutan serangan terhadap Jaclyn oleh umat Islam ke atas lagu berusia lima tahun tersebut, agensi kerajaan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) dan Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan mengeluarkan kenyataan bahawa mereka akan menyiasat lirik lagu terbabit.

Timbalan Menteri Pelajaran, Dr Puad Zarkashi pada minggu lepas dilaporkan berkata bahawa kementerian maklumat dan kementerian dalam negeri perlu merujuk lagu tersebut dengan JAKIM bagi memutuskan jika ia “benar-benar menyentuh isu iman (akidah) “.

Serangan Perkasa menyusul serta menambah lebih tekanan dalam isu melibatkan agama menjelang Pilihan Raya Umum Ke-13 yang semakin dekat terutamanya selepas dua ahli Parlimen mendakwa terdapat satu plot untuk menukar Malaysia kepada sebuah negara Kristian.

Jaclyn pada minggu lepas berkata lagu “Harapan Bangsa” bukan untuk tujuan komersial dengan mendakwa ia telahpun direkodkan bertahun-tahun lalu.

“Saya mencatat lagu yang sekitar 2007 khas bagi orang-orang Kristian di  Sabah dan Sarawak dan untuk gereja-gereja.

“Lagu itu saya rakam sekitar 2007 khusus untuk penganut agama Kristian di Sabah dan Sarawak serta pihak gereja. Ia dicipta oleh seorang paderi dengan mesej keamanan Malaysia. Sebagai seorang penganut Kristian, rasanya tidak salah jika saya yang beragama Kristian menyanyikan lagu itu.

 “Lagipun, ia bukan untuk tujuan komersial. Jadi mengapa perlu mempertikaikan lagu yang sudah lama dirakamkan itu?”

“Saya sedar, mungkin disebabkan lagu itu dinyanyikan dalam bahasa Melayu membuatkan ramai yang melihat perkara ini sebagai tidak sensitif dan menganggap saya cuba menyebarkan fahaman Kristian. Saya menyanyi dalam bahasa Melayu kerana kebanyakan penganut Kristian di Sabah dan Sarawak bertutur dalam Bahasa Melayu.

Jaclyn juga berkata lagu itu tidak sepatutnya menjadi isu di Malaysia kerana amalan kebebasan beragama.

Kristian membentuk 9.2 peratus daripada 28.3 juta penduduk Malaysia, dengan kebanyakan mereka di timur Malaysia menggunakan bahasa Melayu dan perkataan “Allah” untuk merujuk kepada Tuhan mereka.

Pergelutan undang-undang ke atas penggunaan perkataan “Allah” masih belum selesai kerana Gereja Katolik masih terhalang dari menerbitkan perkataan tersebut dalam akhbar mingguannya, Herald, walaupun dibenarkan selepas keputusan Mahkamah Tinggi pada 31 Disember 2009.

Pada tahun lepas, penghantaran Alkitab bahasa Melayu untuk digunakan oleh Bumiputera Kristian telah disekat serta dirampas di pelabuhan tetapi kemudiaannya kerajaan terpaksa akur kepada tekanan yang diberikan.

Tiada ulasan: