Rabu, 24 Oktober 2012

ABIM gesa Umat Islam tolak Soi Lik dalam PRU13


DETIK DAILY

Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) sekali lagi menyuarakan kekesalan dan terkejut atas kenyataan liar oleh Dato’ Seri Chua Soi Lek dalam mesyuarat Agung Tahunan MCA berkenaan dengan hukum hudud. Kenyataan beliau yang menganggap bahawa negara yang mengamalkan hukum hudud sebagai yang paling banyak korupsi, tidak stabil dan ...
tidak selamat adalah suatu kenyataan yang tidak berasas dan amat liar.

Ini seolah-olah untuk menzahirkan kepada umat Islam dan bukan Islam akan keburukan hukum hudud yang difahami dari perspektif beliau yang jumud. Walhal, umat Islam yang berpegang dengan keimanan dan aqidah yang murni yakin bahawa hukum hudud adalah salah satu daripada hukum yang mampu memartabatkan kemurniaan sosial, undang-undang bukan sahaja kepada umat Islam malah kepada bukan Islam.

Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) menggesa agar umat Islam menolak Chua Soi Lek walau dimana pun dia bertanding dalam PRU akan datang. Beliau tidak layak untuk menjadi wakil rakyat bagi warga Malaysia yang menghormati ajaran agama lain. Malaysia tidak memerlukan pemimpin yang gagal menyantuni keharmonian masyarakat negara ini.

ABIM juga memandang berat sikap pemimpin negara yang enggan memberikan teguran sedangkan keceluparan ini bukan kali pertama berlaku.

Jangan beralasan dengan 'maqasid syariah' sedangkan suara ini semakin biadab. 'Hifz ul-din' juga termasuk dalam 'maqasid syariah' jika itulah pertimbangannya.

Apatah lagi jika diukur dengan neraca 'wasatiyyat ul- Islam' yang terlalu jauh penyimpangannya. Sudah sampai masanya rakan sekutu pemimpin ini menyatakan sikap yang jelas kepada beliau kerana kedegilan dan kebiadabannya sudah melampaui batas.

Amidi Abdul Manan
Presiden Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM)

Tiada ulasan: