Sabtu, 5 Februari 2022

Amaran ribut petir di kebanyakan negeri hingga malam ini

 Athirah Huda Zalhe

Babit kebanyakan negeri Semenanjung termasuk Sabah, Sarawak

BANGI, 2 Rejab 1443H, Jumaat – Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) mengeluarkan amaran ribut petir di kebanyakan negeri di Semenanjung Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak hingga jam 8 dan 9 malam ini.

Dalam kenyataan petang ini, MetMalaysia memaklumkan amaran ribut petir dan hujan lebat dijangka sehingga jam 8 malam membabitkan beberapa daerah di Perak iaitu Larut, Matang dan Selama, Kuala Kangsar, Kinta, Kampar, Hilir Perak, Batang Padang serta Muallim.

Ia turut membabitkan Hulu Selangor, Gombak dan Hulu Langat di Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Negeri Sembilan (Jelebu, Port Dickson, Kuala Pilah, Rembau, Jempol dan Tampin) serta Melaka.

Turut diramal terkesan beberapa daerah di Johor iaitu Tangkak, Muar, Batu Pahat, Mersing dan Pontian serta Sabah (Pedalaman, Pantai Barat, Tawau dan Sandakan.

Selain itu, beberapa negeri juga dijangka mengalami ribut petir dan hujan lebat yang berterusan sehingga jam 9 malam ini.

Ia membabitkan Perlis, Kedah (Langkawi, Kubang Pasu, Kota Setar, Pokok Sena, Padang Terap, Yan, Pendang, Kuala Muda, Sik, Kulim dan Bandar Baharu), Pulau Pinang serta Perak (Kerian).

Cuaca sama diramal di beberapa daerah di Pahang iaitu Tanah Tinggi, Cameron, Lipis, Raub, Jerantut, Bentong dan Temerloh.

Turut dijangka terkesan Sri Aman, Betong (Pusa dan Betong), Sarikei (Pakan dan Julau), Sibu (Kanowit dan Selangau), Kapit (Song, Kapit dan Bukit Mabong) serta Limbang di Sarawak.

Menurut MetMalaysia, amaran dikeluarkan apabila terdapat tanda-tanda menunjukkan ribut petir dengan intensiti hujan melebihi 20 mm/jam yang hampir atau dijangka berlaku melebihi sejam.

“Amaran ribut petir adalah amaran jangka pendek yang sah dalam tempoh tidak melebihi enam jam untuk satu-satu keluaran,” katanya.

Tiada ulasan: