Ahad, 31 Disember 2017

Agenda Untuk Pecahkan Pimpinan PAS Selangor – Dr Kamarul

Membaca laporan portal berita Malaysia Kini bertajuk “Ada Apa PAS Selangor Ketepi Khairuddin?”, kelihatan agak jelas wujudnya agenda untuk melaga-lagakan pemimpin PAS.

Mengetahui wujudnya agenda tidak sihat ini, lebih elok kalau pemimpin PAS mengelakkan diri dari memberi komen yang menyentuh soal dalaman parti kepada portal berita ini.

(1)
Menurut (Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Paya Jaras, Mohd Khairuddin Othman), beliau digugurkan dari jawatan (Ahli Jawatankuasa (AJK) Perhubungan PAS Selangor) sejak dua bulan lepas.

Ditanya sama ada pengguguran itu disebabkan PAS Selangor membuat rombakan barisan pimpinan negeri, Khairuddin berkata hanya beliau seorang saja yang digugurkan.

“Sekarang saya ahli biasa saja, tapi benda (pengguguran jawatan) ini sudah lebih dua bulan lepas. Cuma baru-baru ini orang mula tanya (alasan pengguguran).

“Sebab kenapa saya digugurkan, itu kena tanya pimpinan,” katanya kepada Malaysiakini hari ini.

(2)
Sementara itu, Sallehen yang juga merupakan ADUN Sabak ketika dihubungi berkata pengguguran Khairuddin adalah kerana gagal beberapa kali menghadiri mesyuarat AJK Perhubungan PAS Selangor.

“Dia banyak kali tak datang mesyuarat, jadi kami gantikan dengan orang lain,” kata Sallehin.

(3)
Ketika dimaklumkan berkenaan alasan pengguguran yang diberikan Sallehin, Khairuddin sebaliknya berasa alasan itu tidak meyakinkan.

“Kalau itu sebagai alasan, saya yakin ramai patut kena pecat,” katanya.

Dr Kamarul Zaman Yusoff,
Pengarah Institut Kajian Politik Malaysia (MAPAN),
Universiti Utara Malaysia (UUM).

Tiada ulasan: