Ahad, 28 Disember 2008

PKR bincang isu MP Kapar Rabu ini

Syed Husin mahu pemimpin Pakatan duduk berbincang selesai masalah

Oleh G. MANIMARAN
[DIKEMAS KINI]


PETALING JAYA: Parti Keadilan Rakyat (PKR) dijangka membincangkan isu pendirian Ahli Parlimen Kapar, S. Manikavasagam untuk keluar parti itu Rabu ini.

Timbalan Presiden PKR, Dr. Syed Husin Ali berkata, mesyuarat Biro Politik iaitu badan tertinggi penentu dasar politik parti itu akan membincangkan semua perkara yang berkaitan dan mencari penyelesaian.

Ia akan dipengerusikan oleh Syed Husin sendiri memandangkan Presiden PKR, Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail dan Ketua Umum, Datuk Seri Anwar Ibrahim berada di luar negara sehingga 6 Januari ini.

Beliau menyatakan demikian dalam kenyataan yang dikeluarkan Suara Keadilan hari ini.

Manikavasagam juga dijadual mengumumkan pendirian rasmi sama ada keluar PKR sebelum Rabu ini.

Dalam kenyataan itu, Syed Husin yang juga Pengerusi Lembaga Disiplin mengingatkan pemimpin-pemimpin PKR dan Pakatan Rakyat supaya tidak membuat reaksi terbuka mengenai perbezaan pendapat dan perbalahan melalui media terutama yang dikuasai parti pemerintah.

"Saya menggesa dan merayu kepada semua pemimpin Pakatan agar berhenti mengemukakan perbezaan serta pertentangan mereka melalui media, terutama yang dikuasai parti pemerintah BN," kata beliau.

PKR adalah anggota komponen Pakatan Rakyat yang memerintah lima negeri iaitu Selangor, Perak, Pulau Pinang, Kedah dan Kelantan.

Suara Keadilan menyebut kenyataan itu dikeluarkan di saat media-media BN memperbesarkan laporan mengenai pandangan Manikavasagam yang menyatakan akan keluar parti serta kenyataan balas Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim semalam.

Malah, kenyataan itu merujuk kepada laporan mengenai perbezaan pendapat antara Ahli Parlimen Klang, Charles Santiago dengan Speaker Dewan Undangan Negeri Selangor, Teng Chang Khim - kedua-duanya dari DAP semalam.

Menurut Syed Husin, masalah ancaman Manikavasagam hendak keluar PKR sudah terlalu dibesar-besarkan oleh sesetengah media yang dikuasai oleh parti pemerintah.

"Mereka menyelewengkan sesetengahkenyataan pemimpin Pakatan untuk menunjukkan gabungan itu berpecah.

"Memang jelas, tujuan mereka (media-media ini) ialah untuk menarik perhatian awam dari kemelut dalam BN dan juga parti-parti komponen utamanya, terutama menjelang pilihan raya kecil (kerusi Parlimen) Kuala Terengganu," tambah beliau.

Menurut Syed Husin lagi, pemimpin-pemimpin Pakatan sebaliknya harus duduk berbincang dan mencari jalan penyelesaian secara dalaman.

"Ada beberapa saluran dan prosedur bagi berbuat demikian," katanya.

Tiada ulasan: