Sabtu, 27 Disember 2008

Najib tunduk pilihan Khairy, calonkan Wan Farid?

Nyza Ayob


KUALA LUMPUR - Pemilihan Dato' Wan Farid sebagai calon Barisan Nasional pada pilihan raya kecil Kuala Terengganu 17 Januari ini dikatakan calon pilihan Khairy Jamaluddin sekaligus menunjukkan pengaruh Dato' Seri Najib Tun Razak sangat lemah dalam memilih calon sendiri dan dilihat hanya orang suruhan pihak lain yang nampak lebih berkuasa.

Ketua Penerangan PAS Pusat, Mahfuz Omar menegaskan jika benar dakwaan tersebut, dalam konteks BN ingin mempertahankan kemenangan serta kelangsungan masa depan politik parti tersebut, seharusnya Najib diberikan ruang untuk menentukan calon pilihannya.

"Seharusnya Najib diberikan ruang untuk menentukan calon pilihannya kerana dikatakan berlaku peralihan kuasa selepas Mac nanti daripada Abdullah kepada Najib.

"Jika calon Kuala Terengganu ini Najib tidak dapat tentukan, sedangkan soal calon dan untuk mempertahankan kemenangan itu soal jangka masa panjang apabila Najib mengambil alih pemerintahan,"katanya ketika dihubungi.

Jelasnya lagi, calon pilihan Khairy itu juga menunjukkan seperti Naib Pemuda Umno itu lebih bertapak dalam menentukan orang-orang pilihan beliau yang perlu naik sebagai Ahli Parlimen.

Katanya lagi, pemilihan Wan Farid juga dianggap sebagai batu loncatan untuk Khairy merealisasikan hasratnya sebagai Ketua Pemuda Umno dalam pemilihan akan datang.-azm _

Tiada ulasan: