Selasa, 29 September 2015

China pertahan dutanya ke Malaysia

MALAYSIAKINI

 


China hari ini mempertahankan tindakan dutanya ke Malaysia selepas beliau dipanggil untuk menjelaskan kenyataannya mengkritik ekstremisme dan perkauman semasa melawat Jalan Petaling.

Jurucakap Kementerian Luar China, Hong Lei berkata Huang bertemu dengan masyarakat Cina semasa Festival Mid-Autumn, satu percutian tradisional Cina yang jatuh pada hari Ahad, sambil menambah bahawa ia adalah satu aktiviti "biasa".

Beliau berkata China tidak campur tangan dalam politik dalaman negara-negara lain atau campur tangan dalam hal ehwal dalaman negara lain.

"China dan Malaysia adalah jiran yang mesra, kami berharap Malaysia boleh mengekalkan perpaduan, kestabilan dan keharmonian etnik," kata Hong dalam satu taklimat harian media.

Huang telah membuat komen itu ketika melawat Petaling Street.

Penganjur perhimpunan berkata pada malam jumaat bahawa mereka telah membatalkan protes yang dirancang atas nasihat pihak polis.

Kebanyakannya peserta 'baju merah' turun bersama dengan 30,000 peserta perhimpunan pada pertengahan bulan September untuk menunjukkan sokongan kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak.

Pengkritik berkata protes anti-kerajaan bulan lalu, yang diketuai oleh kumpulan pro-demokrasi yang dikenali sebagai BERSIH, telah menghina pemimpin Melayu di negara ini.- Reuters


Tiada ulasan: