Selasa, 26 Februari 2013

Insiden Lahad Datu: Hentikan Sandiwara Segera

 Editor BULETIN

Semakin ramai mempercayai insiden pencerobohan 100 lelaki bersenjata di Lahad Datu, Sabah sebagai sandiwara politik menjelang pilihanraya umum ke 13. Plot ini mula dikesan oleh pemimpin berpengalaman dalam angkatan tentera termasuk Bekas Ketua Staf Logistik Markas Armada TLDM, Laksamana Pertama (B) Imran Abdul Hamid. Pandangan beliau turut dipersetujui oleh bekas Timbalan Panglima Angkatan Tentera Darat, Lt Jen (B) Datuk Abdul Ghafir Abdul Hamid.

Jika kedua-dua bekas pemimpin tertinggi angkatan tentera Malaysia yang mempunyai pengalaman luas dalam ketenteraan boleh berbicara demikian, ia menandakan bahawa sememangnya insiden di Lahad Datu adalah suatu perancangan. Ia boleh dilihat dengan jelas bagaimana cara kerajaan menangani isu ini. Dalam keadaan pihak luar menceroboh masuk ke negara dengan membawa senjata dan membuat ugutan serta ancaman, kerajaan Malaysia masih mahu membiarkan mereka terus menetap di negara ini malah sanggup pula berunding dengan mereka. Bayangkan kerajaan boleh bersikap lunak dengan pengganas yang sebelum ini mereka begitu garang menangkap dan menyumbatkan mereka ke dalam ISA!

Isu ini sebenarnya perkara serius kerana ia melibatkan keselamatan dan kedaulatan negara. Soal keselamatan negara bukan suatu yang boleh dipolitikkan dan boleh di kompromi. Rakyat perlu melihat kegagalan utama pasukan keselamatan mengawal perairan negara dari dicerobohi. Begitu mudahnya sempadan negara dimasuki oleh pihak luar dengan bersenjata. Apakah Menteri Pertahanan dan Menteri Dalam Negeri boleh berdiam diri melihat sahaja episod ini berlaku di depan mata? Apakah mereka menanti korban terhadap rakyat Malaysia untuk diambil tindakan susulan?

Jika benarlah pandangan kedua-dua tokoh tertinggi Angkatan Tentera Malaysia bahawa ia hanya suatu sandiwara politik semata-mata, ia bermakna komplot ini telah menemui kegagalan. Walau apapun motifnya, ia telah menjadi back fire pula kepada kerajaan sehingga rakyat menganggap kerajaan terlalu lemah dalam menangani masalah pertahanan negara. Justeru, pakar saraf, strategik dan think tank kerajaan perlu memikirkan sesuatu bagaimana insiden ini boleh diselesaikan dengan segera. Damage control perlu dilakukan supaya pemimpin negara tidak lagi boleh dipersalahkan, sebaliknya mencari dalih dan alasan lain supaya rakyat mempercayainya.

RIDUAN MOHD NOR
Ketua Penerangan
Dewan Pemuda PAS Malaysia

Tiada ulasan: