Isnin, 5 Februari 2018

Bukan sengaja nak campak makanan – Fazley

Mohammad Arif Nizam
Pemilik, Datuk Fazley Yaakob menunjukkan manisan yang ditabur diatas meja sebagai gimik Pelancaran Wajah Baharu SukaSucre Bistro di SukaSucre Bistro, Cheras. foto HAZROL ZAINAL,
 

KUALA LUMPUR – Artis bernama Datuk Fazley Yaakob jarang sekali berdepan kontroversi sepanjang karier seni sejak tahun 1995.

Namun, sejak bergelar chef selebriti, lelaki berusia 39 tahun ini terpalit isu gara-gara rakaman sebuah video yang menunjukkan aksinya yang sedang menyediakan hidangan unik ketika sambutan hari jadi salah seorang ahli keluarganya baru-baru ini.

Pada mulanya, ramai pengikut Fazley memuji kreativiti yang dipamerkan pemilik SukaSucre Bistro ini sehingga tular di media sosial.

Namun tidak kurang pula segelintir pihak yang mengecam dan tidak bersetuju dengan cara bekas Juara Masterchef Selebriti Malaysia 2012 ini.
Bukan sengaja nak campak makanan - Fazley
Datuk Fazley Yaakob bergambar dihadapan bistro miliknya pad
Majlis Pelancaran Wajah Baharu SukaSucre Bistro di SukaSucre 
Bistro, Taman Permata, Cheras, Kuala Lumpur. foto AFFAN FAUZI
Ini kerana mereka berpendapat, tindakan Fazley itu nampak tidak sopan kerana seolah-olah dia ‘mencampak’ makanan atas meja.

Tampil menjelaskan dakwaan tersebut, Fazley mengaku tidak berkecil hati dengan kritikan itu sebaliknya menganggap pihak berkenaan kurang memahami konsep dan ideanya.

“Sebenarnya, ketika itu ahli keluarga saya ramai dan meja pula panjang dan menyukarkan saya. Jadi, saya terpaksa campak (makanan) dan cara itu hanya untuk memberi pengalaman kepada adik-beradik dan keluarga saya.

“Saya sendiri sedar tidak elok campak makanan. Malah ibu bapa saya mengajar dari kecil agar tidak mencampak makanan. Saya tidak akan buat (campak makanan) begitu apabila menyediakan hidangan ‘sweet table’ kepada para pelanggan saya.

“Konsep ‘sweet table’ sebenarnya saya mahu orang menikmati menu manis seperti kek dan kuih muih bersama orang tersayang seperti keluarga atau rakan-rakan. Secara tidak langsung ia mengeratkan lagi ukhwah sesama mereka.

“Untuk hidangan ini, saya menggunakan tangan dan melukis di atas meja dan makanan diletakkan tetapi tidak di dalam pinggan. Itu kelainan yang saya tampilkan,” jelasnya panjang lebar.
Bukan sengaja nak campak makanan - Fazley
Sesi fotografi bersama Pemilik SukaSucre Bistro, Datuk Fazley 
Yaakob pada Majlis Pelancaran Wajah Baharu SukaSucre Bistro 
di SukaSucre Bistro, Taman Permata, Cheras, Kuala Lumpur
foto AFFAN FAUZI
Beliau ditemui pada majlis semasa pelancaran aplikasi permainan video di atas talian dan wajah baharu SukaSucre Bistro di restoran tersebut di Cheras baru-baru ini..

Namun Fazley mengakui tempahan untuk ‘sweet table’ itu mendapat sambutan hangat sejak video tersebut viral.

“Saya bersyukur ramai yang sudah menempah ‘sweet table’ untuk sambutan hari jadi dan makan bersama keluarga.

“Harga yang saya tawarkan pula amat berpatutan antara RM15 hingga RM35 sahaja,” tambahnya.
Dalam pada itu, Fazley turut berkongsi perkembangan baharu SukaSucre yang kini sudah menjalankan perniagaan restoran virtual atau atas talian yang memberi peluang kepada pelanggan memilih menu pilihan.

Selain itu, dia juga melancarkan aplikasi permainan video atas talian diberi nama Chef Fazley Kitchen, ia merupakan aplikasi pertama dibangunkan di Asia. – MalaysiaGazette
Bukan sengaja nak campak makanan - Fazley
Pemilik SukaSucre Bistro, Datuk Fazley Yaakob beramah mesra bersama salah 
seorang pengamal media ketika sesi Dapur Kecoh MasterChef Datuk Fazley 
Bersama Media pada Majlis Pelancaran Wajah Baharu SukaSucre Bistro 
di SukaSucre Bistro, Taman Permata, Cheras, Kuala Lumpur. foto AFFAN 
FAUZI,
 
 

Tiada ulasan: