Jumaat, 30 September 2011

Permohonan Najib tolak sepina didengar 3 Oktober

Oleh: Ahmad Fadli

KUALA LUMPUR: Permohonan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan isteri untuk menolak perintah sepina ke atas mereka akan didengar pada 3 Oktober.

Keputusan itu dibuat selepas Ghazi Ishak, peguam yang mewakili Najib dan isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor membuat permohonan itu di mahkamah pagi ini.

“Kami diberikan afidavit balasan (oleh pasukan Anwar) lewat petang semalam.


“Kami mohon mahkamah memberikan masa secukupnya untuk meneliti afidavit itu seterusnya memutuskan samada mahu memfailkan afidavit balasan,” kata Ghazi Ishak sewaktu memulakan hujahnya pagi tadi.

Mahkamah sepatutnya bersidang pagi Isnin 3 Oktober namun peguam Karpal Singh memohon ia dilakukan pada waktu petang kerana sidang Parlimen juga akan bermula pada waktu yang sama Isnin depan.

Peguam Cara Negara II, Datuk Yusof Zainal Abiden mengesahkan yang pasukan pendakwa raya tidak akan memfailkan sebarang afidavit balasan.

Najib dan isterinya diwakili peguam Datuk Sallehuddin Saidin, M Athimullah, Teh Poh Teik, Ghazi Ishak dan Afiffuddin Ahmad Afifi.

Najib dikehendaki dalam kes Fitnah II kerana beliau pernah bertemu dengan pengadu, Mohd Saiful Bukhari Azlan beberapa hari sebelum saiful membuat laporan polis memfitnah Anwar meliwatnya.

Tiada ulasan: