Khamis, 29 September 2011

Tiga Lagi Klinik 1Malaysia Diwujud Di Sabah

MSTAR ONLINE

TAWAU: Tiga lagi Klinik 1Malaysia akan diwujudkan di Sabah tahun ini sebagai tambahan kepada enam klinik sedia ada menjadikan sembilan buah kesemuanya, kata Pengarah Kesihatan Negeri Dr Mohd Yusof Ibrahim.

Beliau berkata kawasan yang dikenal pasti ialah di Kudat, Tuaran dan Kota Marudu.

"Kita sedang sedang mencari tapak yang sesuai di kawasan-kawasan ini untuk mewujudkan Klinik 1Malaysia," katanya kepada pemberita selepas majlis konvokesyen Institusi Latihan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) di sini, Khamis.

Mohd Yusof juga berkata Klinik Desa yang menerima kehadiran pesakit yang ramai akan dinaik taraf menjadi Klinik Kesihatan.

"Perkara ini sedang dikaji Kementerian Kesihatan dengan menempatkan seorang doktor dan menambah bilangan kakitangan jika ada keperluan.

"Sebagai contoh, Klinik 1Malaysia di Sulaman Central telah dinaik taraf menjadi Klinik Kesihatan berikutan kehadiran pesakit yang meningkat sehingga kira-kira 300 orang dalam sehari," katanya.

Beliau berkata pihaknya juga akan mengkaji keperluan untuk menaik taraf Klinik-klinik 1Malaysia yang lain berdasarkan keperluan semasa.

Mengenai rungutan sesetengah pihak dengan perkhidmatan Klinik 1Malaysia yang hanya menempatkan Pembantu Perubatan, Mohd Yusof berkata pegawai terbabit ditugaskan untuk melakukan saringan kesihatan selaras dengan matlamat penubuhan pusat tersebut.

Pegawai berkenaan akan menentukan sama ada pesakit perlu mendapat rawatan lanjut. - BERNAMA

Tiada ulasan: