Jumaat, 30 September 2011

Antara Najib, Jabba the Hut dan Pilihanraya

Ismail Dahlan, Malaysia Chronicle

Antara sebab sebab yang diberikan oleh simpatisan BN tentang video ‘Undilah’ ialah bilamana Jabba the Hut berdiri membelakangi poster Najib Razak. Kami berjaya mendapatkan Si Jabba bagi menjelaskan isu ini:

MC: Kenapa awak berdiri di hentian bas ini di depan poster Najib?

Jabba: Dude, saya hanya menunggu bas.

MC: Awak panggil saya ‘dude’?

Jabba: Kan ke panggilan ‘dude’ itu cool.

MC: Awak tidak cuba melawakkan Najib kan?

Jabba: Dia lebih pandai melakukannya sendiri.

Siapa pemenang pilihanraya yang bebas dan telus?

Berasaskan temuramah ini, jelas tiada unsur perlekehan yang ditujukan kepada Najib di dalam video Undilah itu.

Sebaliknya, apa yang jelas ialah BN mahu menggalakan sebarang usaha untuk memastikan pilihanraya di Malaysia bebas dan telus.

Ketika rakyat Malaysia berhimpun sewaktu perhimpunan Bersih 2.0 bulan Julai lalu, BN memberikan reaksi yang perhimpunan itu sebagai satu penaklukan kuasa asing, menutup semua laluan masuk ke ibu kota, memukul, menendang dan menangkap lebih seribu orang.

Sangat jelas tujuan BN menggunakan tindak kekerasan adalah untuk menakutkan warga yang berhimpun secara aman. Taktik jahat itu bagaimanapun dilihat gagal dan Bersih 2.0 terus mendedahkan BN yang anti-demokratik, takut pada pilihanraya yang bebas dan telus. Kenapa takut? Kalau bukan kerana mereka tahu akan tewas dalam pilihanraya nanti?

Mesej dihantar…

Jadi apakah yang dimaksudkan dengan pilihanraya bebas dan telus?

Pertama sekali, semua parti yang berhak bertanding harus mempunyai saluran kepada media dan akhbar yang adil. Malangnya kita tidak ada ini di Malaysia, kerana BN tidak memberikan ruang ini kepada pihak pembangkang.

Pihak pembangkang tidak pernah dan tidak mungkin diberikan hak berakhbar. Sebab itu mereka tidak dapat menjelaskan dasar-dasar mereka kepada umum tanpa sekatan. Pihak pembangkang juga dinafikan lesen penyiaran television kerana cara ini boleh mendekatkan umum kepada mereka. Hanya BN sahaja yang boleh menerbitkan akhbar and menyiarkan berita di saluran-saluran TV.

Bagaikan jatuh ditimpa tangga pula, lesen penerbitan perlu dimohon melalui Menteri Dalam Negeri, yang lumrahnya sangat partisan, penuh dengan suku-sakat dan wakil BN sahaja.

Tuntutan Bersih diperkenankan

Kedua, semua institusi yang mengawal kehakiman perlulah bebas dari cengkaman dan pengaruh kerajaan. Ini bermakna Polis, Jabatan Peguam Negara dan badan kehakiman. Jika tidak, semua institusi ini boleh diperlakukan oleh kerajaan untuk menekan pihak pembangkang, menghukum dan lalu menang mudah di dalam pilihanraya.

Hari ini, BN telah menelan kata-kata diktator Peru Oscar Benavides yang menyatakan, “Untuk para sahabat, semuanya; untuk para musuh, undang-undang (hukuman).”

Bersih telah meletakkan lapan tuntutan yang dikatakan mampu memastikan pilihanraya di Malaysia bebas dan telus. Ini termasuklah penggunaan dakwat kekal, masa berkempen yang panjang, penghapusan beli undi, kesaksamaan pihak Suruhanjaya Pilihanraya, pembaikkan senarai daftar pengundi dan system undi pos dan beberapa lagi.

Kesemua tuntutan ini perlu diwujudkan sekiranya mahu sistem pilihanraya di Malaysia bersih dan telus.

Undilah

BN yang terkejut melihat sambutan rakyat pada perhimpunan Bersih lalu selain kekerasan yang digunakan telah mengumumkan penubuhan Jawatankuasa Pemilihan Parlimen (JPP) untuk mengkaji isu-isu berkenaan pilihanraya bersih dan telus.

Ini sebenarnya bukanlah satu percubaan jujur BN. Ini hanyalah cara untuk mereka melarikan diri dari terus ditekan rakyat umum untuk sebuah pilihanraya bersih dan telus. Ini adalah cara mereka untuk menangguh atau melambatkan proses perubahan di dalam system itu sehingga PRU-13 selesai.

Rakyat jelata jangan sesekali tertipu dengan semua tipu-helah BN. Ketakutan mereka menjadi-jadi hanya kerana lakonan Jabba the Hut itu. Tak lama lagi mungkin saja Mickey Mouse dan Donald Duck juga akan menghantui mereka.

BN tahu mereka akan ditumbangkan sekiranya pilihanraya dilaksanakan secara bersih dan telus. Sekiranya BN tidak kalah, mungkin semua warga Malaysia akan menanggung akibatnya nanti.

Tiada ulasan: