Jumaat, 30 Jun 2017

SPRM Keluarkan Waran Tangkap Ke Atas Guan Eng

Rafa Azmir

SPRM


GEORGE TOWN: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia telah mengeluarkan waran bagi penangkapan Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng.

Pengerusi Jawatankuasa Pertanian, Industri Asas Tani, Pembangunan dan Kesihatan Desa Dr Afif Bahardin menulis pada kira-kira 5.50 petang Rabu bahawa Lim akan dibawa ke pejabat SPRM tidak lama lagi.

“Waran penangkapan telah dikeluarkan kepada Ketua Menteri oleh pegawai SPRM, dia akan dibawa ke Ibu Pejabat SPRM pada bila-bila masa tidak lama lagi,” kata Dr Afif.

Penasihat DAP Lim Kit Siang dalam tweet berkata “Guan Eng ditangkap oleh SPRM atas dua tuduhan rasuah dan akan dikeluarkan di mahkamah esok pagi.”

Terdahulu, The Star Online melaporkan bahawa pegawai SPRM berada di pejabat Ketua Menteri Pulau Pinang di Komtar manakala Lim mempengerusikan mesyuarat anggota exco kerajaan negeri.

Pada pukul 4.55 petang, lima hingga lapan pegawai tiba di pejabat Lim di Tingkat 28. Mereka memasuki bilik mesyuarat dan menunggu di dalamnya.

Mesyuarat exco negeri mingguan masih berlangsung pada masa akhbar dan ada kemungkinan pegawai-pegawai menunggu untuk menangkap Lim, yang merupakan setiausaha agung DAP.

Dalam satu kenyataan pada 25 Mei, SPRM berkata ia telah menyiapkan siasatan ke atas pembelian bungalow di Pinhorn Road dan mengemukakan kertas siasatan kepada Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali.

SPRM juga mengatakan tindakan undang-undang yang wajar akan diambil jika A-G berpuas hati dengan penjelasan yang diberikan oleh badan anti-rasuah dalam kertas siasatannya.

Telah dilaporkan bahawa Lim telah disiasat oleh SPRM kerana dakwaan rasuah yang melibatkan pembelian banglo pada 28 Julai tahun lepas.


Tiada ulasan: