Sabtu, 24 Jun 2017

PPBM Cuma Mahu Dr Mahathir Dilantik Pengerusi Pakatan Harapan


 Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) cuma berharap Pengerusi parti itu, Tun Dar Mahathir Mohamad dilantik sebagai Pengerusi Pakatan Harapan dan tidak kisah sekiranya, Presiden partinya, Tan Sri Muhyiddin Yassin diketepikan daripada memegang teraju utama gabungan pembangkang itu.

“Saya ingin menjelaskan bahawa pendirian BERSATU ialah hanya jawatan pengerusi sahaja yang dicadangkan untuk disandang oleh Tun Dr Mahathir Mohamad,” kata Ketua Penerangannya, Datuk Kamaruddin Md Nor dalam satu kenyataan hari ini.

Jelasnya lagi, cadangan asal PPBM meletakkan Muhyiddin sebagai presiden Pakatan Harapan adalah untuk memantapkan kepimpinan pakatan itu secara keseluruhannya dalam menghadapi PRU14.

Namun, kata Kamaruddin, PPBM sedia berkompromi bagi jawatan presiden Pakatan Harapan atas semangat musyawarah.

“Pendirian ini telah disampaikan dalam mesyuarat Majlis Presiden Pakatan Harapan pada 9 Jun 2017,” jelasnya.

Justeru, tambahnya, tidak timbul isu PPBM ingin mendominasi Pakatan Harapan dengan menguasai jawatan pengerusi dan presiden.

PPBM, tegasnya, bersedia untuk menerima struktur kepimpinan Pakatan Harapan yang baharu sekiranya dipersetujui secara sebulat suara oleh parti-parti yang lain.

“Ini penting untuk memastikan kesepakatan dalam kalangan parti-parti pembangkang dan tumpuan utama diberikan kepada usaha untuk memenangi PRU14,” katanya.

Tiada ulasan: