Khamis, 29 Jun 2017

'Semua orang ada hak berdoa'

MALAYSIAKINI


Penceramah terkenal dan pensyarah universiti, Dr Rozaimi Ramle, menegaskan agama bukan milik imam mahu pun ustaz sebaliknya hak individu.

Oleh demikian, katanya, adalah menjadi hak semua orang untuk berdoa sebagai alternatif jika berhadapan dengan sesuatu masalah.

"Semua orang ada hak berdoa," katanya mengulas komentar dibuat bekas menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Zaid Ibrahim hari ini.

Rozaimi yang juga pensyarah Universiti Pendidikan Sultan Idris membuat kenyataan itu di Facebook beliau ekoran kritikan dibuat Zaid dalam insiden pesawat udara AirAsia yang terpaksa berpatah balik ke Perth, Australia ekoran masalah teknikal.

Kapal terbang itu sepatutnya mendarat di Kuala Lumpur tetapi membuat pusingan kembali ke Perth kira-kira satu setengah jam kemudian.

Ketika menjelaskan keadaan yang dialami, juruterbang pesawat udara Airbus A330 itu juga menyarankan penumpang supaya berdoa agar mereka selamat mendarat.

Kapal terbang itu akhirnya mendarat dengan selamat tidak lama kemudian. Kejadian berlaku pada 26 Jun lalu.

Tindakan juruterbang terbabit turut dipertahankan Pengerusi AirAsia Bhd, Datuk Kamarudin Meranun, serta dipuji pengasas syarikat penerbangan tambang murah serta Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan AirAsia, Tan Sri Tony Fernandes.

Usaha kemudian tawakal

Melalui Twitter, Zaid berkata juruterbang terbabit syarikat penerbangan tambang murah itu tidak seharusnya merestui tindakan juruterbangnya.

Untuk menjelaskan hujahnya Zaid memberikan contoh seseorang yang bakal dibedah pakar jantung.
"Katakan anda dibedah oleh seorang pakar jantung. Tiba-tiba semasa pembedahan, dia terus meminta semua keluarga termasuk anda sendiri untuk membaca doa.

"Bukankah itu menunjukkan anda dalam keadaaan tenat dan mungkin mati? Apakah ini yang kita mahu dari juruterbang dan pakar bedah kita?" katanya semalam.

Menurut Rozaimi, beliau juga ada pengalaman dibedah.
"Walaupun pembedahan kecil namun tetap disuruh berdoa.

"Hairan mengapa Datuk Zaid bersifat tidak begitu optimis dengan berdoa di waktu cemas," katanya.

Sementara itu, Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, pula berkata beliau percaya doa sebelum memulakan sebarang pembedahan adalah penting dan ia menjadi amalannya selama ini.

Melalui Facebook, Dr Noor Hisham berkata, selama bertahun-tahun menjadi pakar bedah, beliau belajar satu perkara penting, iaitu seseorang hanya boleh mencuba sebaik mungkin dan selebihnya terserah kepada Allah.

Keadaan itu juga, katanya, dijelaskan kepada waris atau ahli keluarga pesakit.

"Kita patut meyakinkan mereka bahawa kita akan melakukan yang terbaik dan meminta mereka berdoa bersama-sama, tanpa mengira bangsa atau agama.

"Dalam Islam kita diajar supaya buat yang terbaik kemudian bertawakan kepada Allah," katanya.


Tiada ulasan: