Jumaat, 30 Jun 2017

Amanah Kelantan tak ghairah namakan calon Menteri Besar

ANTARAPOS.COM

Post Pic
 
 
SHAH ALAM: Ramai pihak di Kelantan tidak gemar membicarakan isu calon menteri besar kerana mengambil pengajaran kekalahan Barisan Nasional (BN) negeri itu yang mencanang nama sebelum Pilihan Raya Umum 2008, demikian penegasan Pengerusi Amanah Kelantan, Datuk Wan Rahim Wan Abdullah.
 
Mengambil contoh tindakan BN Kelantan pada 2008 lalu yang menamakan bekas Ahli Parlimen Bachok Datuk Awang Adek Hussin selaku calon menteri besar, parti itu bagaimanapun menanggung malu apabila kalah terhadap PAS.
 
“Sepanduk dan gambar di seluruh negeri meguar-uarkan beliau sebagai calon. Beliau dan BN kalah dan ia tak jadi kenyataan. Akhirnya ia hanya jadi momokan dalam kalangan parti di sini.
 
“Itu kali terakhir usaha oleh parti politik menamakan menteri besar sebelum pilihan raya. Ia mengajar banyak pihak agar tidak terlalu ghairah memperkatakan hal itu,” kata Wan Rahim memetik laporan Free Malaysia Today (FMT) hari ini.
 
Reaksi itu menyusul selepas Penasihat DAP, Lim Kit Siang mencadangkan Datuk Husam Musa sebagai Menteri Besar Kelantan sekiranya Pakatan Harapan (PH) menang pada Pilihan Raya Umum ke-14 akan datang.
 
Ujarnya Penasihat Amanah Kelantan itu mampu menjadi teladan yang baik terhadap rakyat di negeri itu dan seluruh negara, sebagaimana yang pernah dilakukan Allahyarham Nik Abdul Aziz Nik Mat suatu ketika dahulu.
 
Wan Rahim dalam pada itu menyifatkan cadangan Kit Siang itu sebagai pandangan peribadi semata-mata.
 
“DAP rakan kongsi kecil di sini, tidak akan terlalu mempengaruhi. Lagipun perbincangan Pakatan Harapan belum sampai ke peringkat itu.
 
“Namun kita tidak halang sesiapa untuk beri pandangan. Mungkin Kit Siang teruja dengan suasana politik di Kelantan, justeru memberikan cadangan itu,” kata Wan Rahim.
 
 

Tiada ulasan: