Khamis, 28 Julai 2016

Umno akan berhati-hati isu dibangkit negara luar

SINAR HARIAN
Annuar Musa
Annuar Musa
 
 
KUALA LUMPUR – Umno akan lebih berhati-hati dalam meneliti setiap isu yan dibangkitkan khususnya dari negara-negara luar yang mempunyai rekod suka campur tangan dalam hal ehwal negara lain terutama negara Islam, kata Ketua Penerangan Umno Tan Sri Annuar Musa.

Beliau berkata, komitmen terhadap dunia Islam, sikap berkecuali terhadap kuasa besar, keakraban dengan China dan Rusia, serta pendirian teguh dalam menyokong Palestin dan menolak Israel adalah antara punca negara ini sentiasa diintai negara tertentu.

Ini merupakan peluang yang ditunggu-tunggu mereka untuk masuk campur, lebih-lebih lagi dengan perkembangan terkini yang membabitkan rebutan kuasa di Laut China Selatan, katanya dalam kenyataan hari ini.

Sementara itu dalam menangani episod terbaru berkaitan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) yang kini melibatkan Amerika Syarikat, Annuar berkata ia perlu diteliti daripada semua sudut.

"Kita perlu meneliti 'the big picture' daripada semua sudut agar kita tidak terburu-buru dan terperangkap dalam usaha sengaja "mencari salah" dengan niat tertentu bagi membina persepsi dan prasangka buruk," katanya.

Beliau berkata, Umno juga tidak akan sesekali memperkecilkan perlunya menjunjung amanah rakyat, menegakkan keadilan, menjunjung perlembagaan dan mengutamakan keluhuran undang-undang.

"Kita menyedari bahawa 1MDB adalah syarikat milik kerajaan dan dengan itu ia wajib 'accountable' kepada rakyat dan wajib tertakluk kepada segala peraturan dan undang-undang sedia ada.

"Selain itu, dakwaan wang 1MDB 'hilang' atau 'dicuri' adalah sangat serius. Maka ia telah dan sedang disiasat mengikut undang-undang. Apakah benar ada kehilangan wang milik 1MDB? Berapa banyak dan siapa yang 'mencurinya"?..tetap disiasat," katanya.

Annuar berkata, jika dakwaan itu benar, kerajaan akan menunaikan janji mengambil tindakan tegas ke atas sesiapa yang terlibat menurut proses undang- undang.

Menurutnya isu 1MDB yang kini menjadi isu perundangan tidak perlu dipolitikkan dan sehubungan itu semua pihak harus bersabar supaya proses undang-undang berjalan tanpa gangguan. 

Dalam pada itu Annuar berkata Umno juga sedar wujudnya konspirasi diketuai bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad untuk menjatuhkan Perdana Menteri dan Presiden Umno Datuk Seri Najib Tun Razak.

"Kita juga amat memahami keupayaan, pengalaman dan kepandaian Dr Mahathir  dalam selok-belok konspirasi menewaskan musuh politiknya.

"Dendam yang berpunca daripada jatuh anaknya, Mukhriz (Datuk Seri Mukhriz) daripada kedudukan tinggi dalam Umno, terlalu mendalam, menyebabkan Dr Mahathir bersedia lakukan apa saja untuk mencapai hasratnya," katanya.

Sehubungan itu Annuar berkata Umno dan saf pimpinannya harus berwaspada untuk tidak terperangkap dalam 'grand design' Dr Mahathir untuk merampas kuasa dalam Umno dan kerajaan dengan apa cara sekalipun, walau secara tidak demokratik atau melibatkan kuasa luar.

"Kita percaya kaedah matlamat menghalalkan cara yang menjadi 'trademark' tindakan Dr Mahathir selama ini akan terus dipergunakannya," kata Annuar.  – Bernama


Tiada ulasan: