Khamis, 27 Oktober 2016

Pencemaran Air Sungai Cetus Perang Mulut Azmin-Noh

MSTAR ONLINE
 
 
 
 
KUALA LUMPUR: Perang mulut berlaku antara seorang menteri kanan dan Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Azmin Ali di Dewan Rakyat berhubung pencemaran sungai di negeri berkenaan.

Senario dalam dewan persidangan bertukar 'panas' apabila Azmin membidas Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Tan Sri Noh Omar ketika membahaskan ucapan Bajet 2017.

"Saya menghargai usaha Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar kerana mengambil inisiatif untuk mengadakan perbincangan dengan kerajaan negeri mengenai langkah untuk bekerjasama bagi menangani masalah berkenaan.

"Saya akan menentangnya kerana dia mempolitikan isu air," katanya.

Beliau juga membidas Noh kerana gagal mengendali projek udang ketika menerajui Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani dan kini banyak bercakap mengenai air sungai.

Ketika itu, Noh bangun dan mendakwa Azmin serta pentadbirannya terlibat rasuah tetapi Ahli Parlimen Gombak itu meneruskan perbahasannya.

Azmin juga memberitahu sidang Dewan Rakyat bahawa pasukan tindakan bersama akan
menjalankan pemeriksaan air sungai dari semasa ke semasa dan bukannya ketika berlaku pencemaran.

"Kementerian juga bersetuju untuk menerima analisa contoh air sungai yang dikumpul Lembaga Pengurusan Air Selangor dan Air Selangor yang akan digunakan untuk menghadapkan pihak tidak bertanggungjawab ke mahkamah," katanya merujuk kepada pencemaran Loji Rawatan Air kerana pemcemaran air Sungai Semenyih.

Bagaimanapun, Noh terus mendakwa Azmin terbabit rasuah dan Menteri Besar itu kemudiannya bertanyakan Speaker Tan Sri Pandikar Amin Mulia supaya mengarahkan menteri berkenaan menarik balik dakwaannya.

Azmin kemudiannya mendakwa Noh sebagai "perompak, penyamun dan perasuah"

Pandikar Amin kemudian mengarahkan kedua-dua wakil rakyat itu duduk dan menamatkan sesi persidangan untuk rehat pada 1 petang.

Seterusnya, ketika di lobi Parlimen, Azmin berkata, beliau akan menyerahkan isu pencemaran air Sungai Semenyih untuk siasatan polis.

Tiada ulasan: