Rabu, 24 Ogos 2016

Keluarga Megat Junid Pelik Tun Mahathir Cuba Lepas Tangan Isu Tahanan ISA

 

 Anak sulung Allahyarham Tan Sri Megat Junid Megat Ayub pasti arahan penahanan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) ditandatangani bapanya semasa menjadi timbalan menteri dalam negeri dibuat selepas mendapat kebenaran Tun Dr Mahathir Mohamad yang ketika itu merupada Perdana Menteri Malaysia.


Datuk Megat Fairouz Junaidi berkata adalah sesuatu yang pelik jika kuasa sebesar itu diberikan kepada seorang bertaraf timbalan menteri selama 11 tahun tanpa pengawasan dan pengetahuan Tun Mahathir selaku menteri dalam negeri dan perdana menteri ketika itu.

“Kami (sekeluarga) harap Tun Mahathir yang sememangnya dihormati oleh arwah, hanya terlepas cakap semasa mengungkap kenyataan itu walaupun secara teknikal arwah mungkin menandatangani surat arahan tersebut.

“Dalam konteks penahanan ISA, jika benar arwah yang menandatangani surat penahanan, sudah pasti ia telah mendapat kebenaran dan pengetahuan malah kemungkinan besar ia adalah arahan Tun Mahathir sendiri selaku menteri dalam negeri dan perdana menteri (ketika itu),” katanya pada sidang media hari ini.

Megat Fairouz, yang mewakili dua lagi anak Allahyarham serta ibunya Puan Sri Faizah Shuaib mengulas laporan laman blog yang melaporkan Tun Mahathir menafikan beliau adalah menteri yang menandatangani perintah tahanan ISA sepanjang menjadi menteri dalam negeri dan perdana menteri.

Tun Mahathir dipetik sebagai berkata selepas mengambil alih sebagai menteri dalam negeri daripada Tun Musa Hitam pada 1986, yang berkuasa menahan mana-mana individu di bawah ISA, beliau telah menurunkan kuasa itu kepada Megat Junid sepanjang 11 tahun Allahyarham berkhidmat sebagai timbalan menteri dalam negeri di bawah pentadbirannya.

Sebelum ini, bekas Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Dalam Negeri, Tun Musa Hitam mengakui beliau sudah penat menanggung beban sejarah menjadi ‘kambing hitam’ dalam peristiwa Memali.

Jelas Tun Musa, situasi tidak menyebelahi beliau hingga dipersalahkan sebagai individu yang bertanggungjawab ke atas peristiwa berdarah berkenaan.

Katanya, dalam perjalanan politik beliau, peristiwa Memali dianggap paling kontroversi. Kerana peristiwa itu, beliau dikaitkan dengan gelaran pembunuh.

“Signifikan peristiwa Memali adalah mudah, selama 30 tahun saya dikatakan menjadi pembunuh, bolehkan anda bayangkan?

“Pembangkang menyalahkan UMNO dan saya sebagai individu yang bertanggungjawab, dan ‘rakan-rakan’ saya dalam UMNO, apabila situasi ini berlaku, mereka meninggalkan saya.

“Mereka seolah-oleh mengatakan biarlah Musa menjadi ‘kambing hitam’ daripada kami,” kata beliau ketika menjadi tetamu undangan rancangan bual bicara Obviously Harith Iskander (OHI).

Tun Musa juga turut menolak spekulasi yang mendakwa Tun Mahathir selaku Perdana Menteri berada di luar negara ketika berlakukan peristiwa berdarah itu.

“Pada hari insiden, Ketua Polis Negara (KPN) pada waktu itu dan saya bertemu dengan Dr Mahathir di pejabatnya dan KPN memaklumkan kepada beliau mengenai apa yang terjadi sewaktu operasi Memali, yang mengakibatkan kematian empat anggota polis dan 14 orang awam,” katanya.

Menurutnya, beliau juga bukan pemangku Perdana Menteri ketika itu sebagaimana yang didakwa oleh sesetengah pihak.

“Isu utamanya dalam hal ini adalah sama ada pada hari insiden saya merupakan Pemangku Perdana Menteri atau tidak kerana Tun Dr Mahathir masih dalam negara. Berdasarkan selidikan saya dari pelbagai sumber, ianya jelas bahawa Tun Dr Mahathir masih dalam negara dan saya bukan Pemangku Perdana Menteri sewaktu hari insiden Memali.

“Pada hari perbicaraan saman saya terhadap seorang penulis beberapa tahun lalu, di mana saya menang kes tersebut (Tun Dr Mahathir masih berkuasa pada waktu itu), peguam saya bertanyakan dia (penulis) soalan sama, sama ada Dr Mahathir berada dalam negara pada hari insiden dan adakah saya merupakan Pemangku Perdana Menteri.

“Jawapan saya konsisten bahawa beliau (Dr Mahathir) masih dalam negara dan saya bukan Pemangku Perdana Menteri,” katanya lagi.

LIHAT VIDEO - 1
LIHAT VIDEO - 2 


Tiada ulasan: