Tinjauan mStar Online mendapati, peniaga mendakwa perlu menaikkan harga lemang berikutan kenaikkan harga santan dan beras pulut sempena perayaan tahun ini.
Peniaga lemang di Taman Tun Dr Ismail (TTDI), Norhayati Mokhtar, 57, berkata dia tidak dapat mengekalkan harga lemang seperti tahun lalu kerana berdepan kerugian berikutan kenaikkan harga bahan asas.
"Tahun ni harga lemang yang saya jual terpaksa dinaikkan sedikit berbanding tahun sebelumnya kerana harga beras pulut meningkat dari RM100 seguni kepada RM120.
Seorang lagi peniaga lemang, Roslan Tadol, 39, mendakwa, harga lemang yang dijual mengikut saiz terpaksa dinaikkan.
"Harga memang berbeza dengan tahun lepas kerana kos barang asas naik terutamanya santan.
"Tahun lepas, harga santan segar baru RM5 sekilo, tapi sekarang dah naik sekali ganda sampai RM10," katanya.
Pembeli lemang dan rendang ayam di Taman Tun Dr Ismail (TTDI)
Tinjauan di Paya Jaras, Sungai Buloh pula mendapati kenaikkan harga lemang turut berlaku walaupun ia dijual lebih murah mengikut saiz.
Yusmawati Gadang, 50, memberitahu, kenaikkan harga lemang turut menjejaskan jualan berbanding tahun lalu.
"Bila harga naik, permintaan menurun. Mungkin orang ramai memilih makanan lain kerana sekarang banyak pilihan.
"Tetapi apa yang menarik ialah ramai rakan-rakan Cina dan India yang turut tidak melepaskan peluang untuk menjamah lemang dengan serunding, inilah yang dikatakan Malaysia.
"Ramai pelanggan Cina dan India membeli lemang kali ini, ada yang mahu membawa ke rumah rakan-rakan dan ramai juga yang ingin makan bersama keluarga," jelasnya.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan