Rabu, 30 Januari 2013

PRU13: Agama pula jadi cagaran Umno

KL TODAY
 

KUALA LUMPUR: “Sekarang Umno terpaksa mengikut rentak PAS di dalam memperjuangkan agama,” kata AJK PAS Pusat, Idris Ahmad. Katanya, dahulu Umno sering menuduh PAS menggunakan agama untuk kepentingan politik sehingga ada cadangan supaya nama Islam pada parti PAS dibuangkan.

Jelasnya, PAS sememangnya wajib memperjuangkan Islam kerana tertera dengan jelas di dalam Perlembagaan PAS Fasa 3 “Dasar PAS ialah Islam”.


Justeru, ujarnya apabila Umno bercakap tentang Islam, ianya agak janggal seperti pepatah “cakap tidak serupa bikin”.

Menurutnya, oleh kerana Umno wajib mendapat sokongan Melayu, maka pemimpin Umno terpaksa berlakon untuk menunjukkan mereka pembela agama.

Contohnya, kata beliau dalam isu kalimah Allah, Umno berlagak mempertahankan nama Allah, tetapi Umno melawan hukum Allah dan kempen mereka kepada orang Melayu, kononnya bimbang gejala murtad berlaku.

“Peliknya mana suara Umno ketika Noraishah Bukhari, Hartina Kamarudin, Lina Joy meninggalkan agama Islam. Umno membisu seribu bahasa.

“Mereka mendakwa mereka mempertahan nama Allah, tetapi ulama yang hendak mempertahankan ajaran Allah, Umno hendak tangkap.

“Ini yang terjadi kepada Datuk Dr Harun Din, Almarhum Datuk Ishak Baharom, Datuk Ismail Kamus ketika Umno berkuasa di Selangor,” ujarnya.

Oleh kerana itu, menurutnya lagi, benarlah pemimpin Umno sejenis makhluk yang boleh menyerupai berbagai warna demi kepentingan politik.

Begitu juga, katanya Najib hendak menunjuk juara Palestin sedangkan semua dunia tahu kepimpinan Najib tidak mengiktiraf Hamas.


“Tetapi demi kepentingan undi Melayu, Najib pergi mengadap pemimpin Hamas.


“Apabila balik ke Malaysia, tukang juak Najib mengarahkan untuk menyambut Najib sebagai wira Palestin. Semua dilakukan demi kepentingan undi orang Melayu kepada Umno,” katanya lagi.

Tiada ulasan: