Selasa, 29 Mei 2012

Ops Scorpene 2.0: SUARAM mendedahkan sampul surat dengan 'folder' bertajuk "C4"

  Maria Begum, Malaysia ChronicleAwal minggu ini, sebuah akhbar di Hong Kong mendedahkan skandal kapal selam Scorpene yang mengaitkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, kawan karib Razak Baginda dan penterjemah Mongolia, Altantuya Shaariibuu yang dibunuh dengan kejam.

Dalam laporan berita, yang telah dipetik oleh beberapa blog di Malaysia, Najib telah digambarkan sebagai pelaku utama di sebalik konspirasi untuk mendapatkan komisen besar daripada pembelian 2 kapal selam dari Perancis dari pembuat senjata DCNS oleh kerajaan Malaysia.

Dia juga dikaitkan dalam pembunuhan Altantuya, di mana dua bekas pengawal peribadinya telah dijatuhkan hukuman gantung manakala Baginda telah dibebaskan.

Akhbar HK juga melaporkan bahawa mahkamah Perancis telah memanggil Najib untuk memberi keterangan sebagai saksi dalam perbicaraan kes rasuah terhadap DCNS yang difailkan oleh SUARAM NGO dari Malaysia.

Altantuya yang berusia 28 tahun, dipercayai mempunyai hubungan intim dengan kedua-dua Najib dan Baginda, juga merupakan penterjemah yang telah dibunuh kerana peranannya sebagai orang tengah dalam kes itu, di mana Najib dan Baginda telah dituduh memperolehi sogokan haram bernilai lebih daripada RM500 juta.

Dia telah ditembak di kepala di kawasan hutan di Malaysia pada tahun 2006 dan mayatnya dibom dengan bahan letupan gred C4 yang hanya dimiliki tentera untuk mengelakkan mayatnya daripada dikenalpasti.

Lebih banyak dana diperlukan untuk menyabitkan pesalah


Sementara itu, SUARAM telah mengumumkan bahawa ia akan melancarkan Ops Scorpene 2.0 untuk mengumpul dana bagi melawan DCNS di mahkamah Perancis. Ia telah mengeluarkan kenyataan di bawah.

"SUARAM berharap bahawa dengan bermulanya kes Kapal Selam di Perancis, kita boleh menghantar satu mesej yang jelas bahawa rakyat Malaysia tidak akan berdiam diri dan menerima ahli-ahli politik korup dan aktiviti rasuah yang berleluasa di Malaysia.

Skandal komisen kapal selam, merupakan antara rompakan terbesar diMalaysia di zaman moden ini, bukan isu sekali sahaja tetapi ia mencerminkan penyalahgunaan kuasa pentadbiran Barisan Nasional (BN) dengan kesan domino, bagaimana wang pembayar cukai telah digunakan serta disalahgunakan.

SUARAM merupakan sebuah pertubuhan hak asasi manusia yang mempertahankan hak untuk bersuara tanpa rasa takut dalam kes hak asasi manusia, tadbir urus yang baik dan sebuah masyarakat yang terbuka dan bertanggungjawab.

 Kami meneruskan kes mahkamah untuk mendapatkan kebenaran dan keadilan bagi rakyat Malaysia dimana wang mereka telah disalahgunakan.

Selama lebih 20 tahun SUARAM telah berusaha untuk mendedahkan amalan rasuah, tadbir urus yang lemah dan memperjuangkan hak-hak manusia tanpa mementingkan sebarang keuntungan.

Jadi untuk meneruskan perjuangan dalam membongkar skandal di sebalik pembelian kapal selam, dan menurut kes yang sedang berlaku di Perancis, SUARAM perlu banyak bantuan dan derma daripada rakyat Malaysia.

Kempen ini perlu diteruskan tanpa sebarang gangguan dan dengan sokongan penuh rakyat Malaysia. Kosnya sangat tinggi dan akan kekal sedemikian untuk beberapa tahun yang akan datang sehingga kes itu didedah dan kebenaran terbukti, sekali dan untuk semua. "

Kempen mengutip dana yang kedua


Ops Scorpene 2.0 merupakan kempen mengutip derma dan juga merupakan kempen kesedaran yang kedua diadakan (yang pertama telah dijalankan pada bulan Julai 2011) untuk menanggung perbelanjaan kes itu di mahkamah Perancis, yang telah menjadi satu isu besar yang melibatkan kepentingan negara dan rakyat.

 Majlis makan malam tersebut akan diadakan pada 15 Jun 2012, pukul 7.30 petang di Dewan Sivik MBPJ, Petaling Jaya, Selangor. Makan malam anjuran Ops Scorpene ini bertujuan mengumpul RM300, 000 untuk menanggung yuran guaman peguam yang bekerja untuk memastikan kejayaan kes itu.
 Cynthia Gabriel dari SUARAM, Joseph Breham, salah seorang daripada 2 peguam Perancis, dan pemimpin-pemimpin politik seperti Saudara Mat Sabu, Ahli Parlimen Tian Chua dan Tony Pua akan menyentuh tentang perkembangan terkini di kes itu.

Terdapat juga beberapa persembahan dan jualan oleh NGO untuk menyalurkan mesej dan kempen mereka kepada orang ramai. (skrol ke bawah untuk butir-butir acara).

How it began


Pada 5 Jun 2002, Kerajaan Malaysia telah menandatangani perjanjian dengan DCNS Perancis dan Navantia Sepanyol untuk memperolehi dua kapal selam Scorpene. Kontrak diperolehi secara rundingan terus diantara syarikat-syarikat pembuatan dengan Perimekar Sdn Bhd milik Razak Baginda.

Menurut penjelasan Kerajaan, kontrak itu dibahagikan kepada dua bahagian:

Kos dua kapal selam Scorpene bersama-sama dengan pakej yang meliputi sokongan Logistik Bersepadu dan latihan yang berjumlah 969.15 juta Euro (Walau bagaimanapun pada 14 Mei 2008, Najib memberitahu Parlimen bahawa ini sebahagian kos 999,15 juta Euro)

Bayaran kepada Perimekar Sdn Bhd di atas nama "perkhidmatan koordinasi" untuk tempoh enam tahun, dan jumlah itu adalah sebanyak 114.96 juta Euro.

Dengan kadar pertukaran pada masa itu, kos adalah bersamaan dengan:
Pembayaran bagi kos kapal selam antara: RM 2.14b (Euro = RM3.2 pada tahun 2002) - RM 5.43b (Euro = RM5.6 pada tahun 2008) (kini Euro = RM4.7)

Komisyen: mungkin kira-kira RM540 juta (kadar pertukaran pada masa pembayaran)

Aduan difailkan dengan harapan siasatan boleh dimulakan


Pada 23 Disember 2009, SUARAM melalui rangkaiannya di Perancis berhubung dengan peguam terkemuka hak asasi manusia di Perancis, untuk memfailkan aduan kepada sistem kehakiman Perancis, dengan harapan bahawa suatu siasatan awal akan dimulakan.Ini dilakukan untuk membolehkan akses kepada maklumat, kontrak kerajaan yang ditandatangani dengan Perimekar dan maklumat lain yang diklasifikasikan sebagai rahsia oleh kerajaan di Malaysia.

Pada April 2010, peguam yang mewakili SUARAM dimaklumkan bahawa mahkamah telah menerima permintaan untuk menyiasat dakwaan rasuah bagi pembayaran berjumlah 114 juta Euro yang dibuat sebagai komisen dari DCNS kepada Perimekar.

Perancis, mengamalkan sistem Undang-undang Sivil di mana seorang hakim memikul peranan mengadili penyiasatan, dan sehingga kini masih menyimpan penemuan siasatan sebagai sulit.

Walau bagaimanapun, peguam SUARAM telah dimaklumkan bahawa penyiasatan akan berakhir, dan perlu berpindah ke perbicaraan penuh selepas ia memutuskan sama terdapat atau tidak keterangan yang mencukupi bgi meneruskan perkara itu di mahkamah terbuka.

Pada 16 Mac 2012, mahkamah Perancis telah membuka siasatan ke atas tuduhan rasuah, penyalahgunaan kuasa dan wang pembayar cukai, yang dikaitkan dengan pembelian 2 kapal selam Scorpene, pada tahun 2002.

Mahkamah kelas pertama: Saksi-saksi termasuk Najib dicadangkan


Suatu siasatan ke atas tuduhan rasuah, penyalahgunaan dan penyalahgunaan wang pembayar cukai, yang dikaitkan dengan pembelian dua kapal selam Scorpene, pada tahun 2002 bermula pada 19 April 2012 (Khamis) di Tribunal de Grande instance (TGI), Paris yang dikenali sebagai mahkamah kelas pertama yang membicarakan kes-kes litigasi sivil. Siasatan ini akan dijalankan di hadapan dua hakim, Hakim Roger Le Loire dan Hakim Serge Tournaire.

Pada 20 April SUARAM telah diwakili oleh Dr Kua Kia Soong (Pengarah dan salah seorang pengasas SUARAM), diikuti oleh Cynthia Gabriel (Ahli Sekretariat) dan peguam Fadiah Nadwa. Mereka muncul di hadapan Hakim Roger Le Loire dengan peguam mereka Yusuf Breham.

Dr Kua membentangkan kes bagi SUARAM, menyematkan harapan akan diadakan perbicaraan dihadapan kehakiman di Perancis selepas percubaan mengecewakan dengan kes pembunuhan Altantuya, SPRM tidak efektif, sekatan maklumat di Malaysia dan kurangnya ketelusan dalam parlimen berkaitan kes komisen Scorpene.

SUARAM sewajarnya mencadangkan Menteri Pertahanan semasa dan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, Abdul Razak Baginda, Zahid Hamidi Menteri Pertahanan, PI Balasubramaniam, Setev Shariibuu, Jasbir Singh Chahl, Tan Sri Lodin dan Mazlinda sebagai saksi yang berpotensi apabila kes didengar.

Pada 3 Mei 2012, SUARAM mendedahkan bahawa mereka telah mendapat akses penuh kepada kertas siasatan dari pejabat Pendakwa Raya.Ini adalah satu langkah ke hadapan yang sangat besar, kerana banyak maklumat dirahsiakan kini dicapai untuk SUARAM sebagai Plaintif dalam kes sivil terhadap DCNS. Undang-undang Perancis menyediakan beberapa kekangan bagi akses. Manakala SUARAM tidak mampu untuk mendapatkan salinan dan mengedarkannya, ia bagaimanapun berhak meneliti dokumen dan memetik daripada media dan orang ramai.
Penemuan baru


Sidang akhbar SUARAM mendedahkan penemuan pada:
a. dokumen 87
b. dokumen 144
dokumen 87

Dokumen-dokumen yang disita oleh polis Perancis dari pejabat En. Di Henri GIDE (Thales) pada 28 Mei 2010 yang termasuk faks yang ditulis dalam Bahasa Inggeris dan dihantar oleh F. DuPont bertarikh 1 Jun 2001 dialamatkan kepada D. Arnaud, Sk kepada BAIOCCO dan SAUVAGEOT"PROJEK MALAYSIA / DASAR LAUT" sebagai subjek.

Encik DuPont memperincikan kronologi lawatan dan tindakan masa depan semasa dalam perjalanan di Malaysia di mana terdapat pelbagai perjanjian dirancang dalam mesyuarat rundingan tertentu dengan Kementerian Pertahanan dan ahli-ahli pengurusan daripada Perimekar semasa yang dua kontrak cadangan (2) akan disebut(dari DCNI kepada Perimekar serta antara Perimekar dan Kerajaan Malaysia).

Beliau akhirnya menunjukkan mesyuarat dengan DATO 'SRI NAJIB di Perancis pada 14 Julai 2001 dengan syarat bahawa DCNI menawarkan jumlah maksimum sebanyak USD 1 bilion untuk penginapan Perimekar (di Perancis).

Envelop dengan sub-folder bertajuk 'C4'


Pejabat pendakwa atas arahan telah menerima daripada Thales International Asia, sampul surat pada 22 Ogos 2011. Sampul surat yang terkandung:
- Satu folder sub bertajuk "C4"
- Satu folder sub bertajuk "invois"
- Fail PDF
- satu pemacu USB

Antara dokumen-dokumen penting adalah kewujudan invois difakskan oleh TERASASI Sdn Bhd (Syarikat No.524814-P) pada 19 September 2004 untuk Bernard BAIOCCO ketika itu Ketua Pegawai Eksekutif Thales International Asia. Invois menyatakan jumlah sebanyak Euro 359, 450,00 untuk tujuan yuran kejayaan yang akan dibayar kepada Alliance Bank Malaysia Berhad, Cawangan CP Tower, Seksyen 16, Petaling Jaya, Akaun No :12109-0-01-3.000.450-8 dan mengandungi nota ditulis dalam bahasa Perancis adalah berikut:

“Razak demande si ce SF peut etre pris en compte assez vite. Le Support Fee suit avec un rapport”.
Terjemahan: Razak meminta jika SF boleh diambil kira dengan segera. Yuran sokongan bersama dengan laporan.

Penerima -Najib dan Baginda?

Oleh itu ternyata bahawa Thales International Asia tidak boleh mengabaikan bahawa jumlah yang dibayar kepada TERASASI Sdn Bhd akhirnya mendapat manfaat Najib Razak, Menteri Pertahanan dan / atau perunding beliau, Abdul Razak Baginda.

Ia jelas bahawa ini salah satu rompakan kerajaan Malaysia ke atas rakyat! Ia bukan lagi hanya 114,9 juta Euro komisyen yang dibayar kepada Perimekar yang membentuk asas aduan kepada Mahkamah Perancis yang menjadi persoalan.

Ia telah diperbesarkan menjadi pembohongan yang melibatkan pemusnahan syarikat yang ditubuhkan untuk merumitkan penyembunyian rompakan terang-terangan wang pembayar cukai Malaysia dan Perancis '. Lebih banyak-komisen seperti ini telah muncul membenarkan penyalahgunaan badan-badan seperti dana haji (Lembaga Tabung Haji) dan dana pencen tentera (Lembaga Tabung Angkatan Tentera).

Malaysia Chronicle/SUARAM
Perincian Ops Scorpene 2.0
Yang berikut adalah sebagai rujukan:
Jadual kelas A -- RM 10000
Jadual kelas B -- RM 5000
Jadual kelas C -- RM 1000
Donations can also be made to SUARAM via cheque or online transfer to
Derma juga boleh dibuat kepada SUARAM melalui cek atau pemindahan online kepada
Akaun: SUARA INISIATIF SDN BHD
Bank : Maybank Bhd
Nombor Account: 5122 9582 0324

Untuk maklumat lanjut, hubungi outreach@suaram.net atau suaram@suaram.net atau hubungi SUARAM ditalian 03 77843525.
Untuk maklumat dan keterangan lanjut anda boleh melawat
Laman web: www.suaram.net
Facebook https://www.facebook.com/suararakyatmalaysia
Twitter: SuaramTweets

Tiada ulasan: