Rabu, 30 Mei 2012

Kenapa Umno Baru kalah pada PAS dan PKR

  Moaz Nair, Malaysia ChronicleUMNO mempunyai kelebihan ke atas PAS sebelum Februari 1988 tetapi hari ini UMNO Baru kalah kepada PAS dan PKR. Pemimpin-pemimpin dalam UMNO Baru telah gagal untuk menyelamatkan UMNO. UMNO Baru yang gagal telah menyebabkan kebangkitan PAS dan PKR. Orang Melayu sekarang cenderung untuk menyokong PAS dan PKR lebih daripada UMNO Baru. Dan apa yang menjadi luar jangka aalah terdapat sejumlah besar orang Melayu yang menyokong DAP, meninggalkan Barisan Nasional (BN) di belakang dalam perlumbaan untuk pilihan raya umum ke-13.

Ada "faktor luar jangka" di sini yang telah memberi kesan kepada orang Melayu terhhadap PAS. Mereka hanya mahu sebuah kerajaan yang bersih dan apabila mereka menyaksikan UMNO Baru terpalit dengan pelbagai skandal - dari penyalahgunaan kuasa, sindrom penafian, dan juga rasuah.

Kejayaan kerajaan Pakatan

Dalam kajian terkini, daripada 2876 Melayu dari semua sektor, kerajaan, swasta dan bekerja sendiri di Lembah Kelang telah mendapati bahawa terdapat satu trend yang ketara ke atas sokongan terhadap PAS. PAS dan pembangkang secara umumnya telah berjaya mendapat 4-5 peratus sokongan lebih daripada apa mereka perolehi dalam pilihan raya umum 2008.

Majoriti dalam kajian ini menunjukkan bahawa kejayaan kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor dan Pulau Pinang amnya telah mempengaruhi pendapat mereka. "Kami kini berasa bahawa PAS, PKR dan DAP boleh menjadi alternatif yang lebih baik kepada Barisan Nasional (BN)." Nampaknya, kejayaan kerajaan negeri Selangor pimpinan PKR-dan DAP di Pulau Pinang telah banyak mempengaruhi pendapat mereka yang diluar jangka ini dan inilah sebahagian daripada 'PAS kejayaan.

Apabila ditanya, "Adakah kuasa Melayu hapus apabila UMNO kalah dalam pilihan raya umum akan datang" Sambutan pada umumnya adalah negatif - "Tidak ada isu kuasa Melayu terhakis di sini. PAS dan PKR juga mewakili orang Melayu dan isu kuasa Melayu adalah bukan satu isu. Jika MCA bukan ancaman kepada UMNO, DAP juga bukan ancaman kepada orang Melayu. "

Pemimpin spiritual PAS, Nik Aziz Nik Mat, telah sama-sama mempengaruhi pendapat mereka pada PAS. Ketika ditanya mengenai peranan pemimpin spiritual dalam PAS, orang Melayu merasakan bahawa "Nik Aziz merupakan satu personaliti yang kuat dalam PAS. Kepada kebanyakan orang Nik Aziz adalah simbol kejujuran. "Beliau adalah seorang lelaki yang berintegriti tinggi, hidup dalam keadaan yang sederhana dan juga disukai oleh kebanyakan orang - orang Islam dan bukan Islam"

Jika Nik Aziz dilihat sebagai simbol integriti kita mempunyai pemimpin seperti Khalid Ibrahim dan Lim Guan Eng yang bersih dan jujur. Malah, PAS serta Pakatan Rakyat mempunyai ramai pemimpin yang bersih dan yang menjadi aset sebenar kepada negara. "

Kami tidak adalah bisu

Pendapat orang Melayu pada penggubal undang-undang PAS juga positif, kerana "mereka telah berdiri dengan mantap bersama parti itu melalui keadaan yang baik mahupun buruk". "Hakikatnya bahawa tiada ahli parlimen PAS telah melompat parti sejak pilihan raya umum lepas telah memberi inspirasi kepada orang Melayu. "Bagi Hassan Ali, majoriti berpendapat bahawa" pemecatan dirinya daripada PAS tidak akan memberi sebarang kesan yang buruk kepada PAS. Hassan telah kehilangan segala-galanya dengan keluar daripada parti. "

Propaganda media tidak menjadi. Majoriti orang Melayu percaya pada media yang dikawal kerajaan dan "mereka tidak percaya pada apa yang sedang disebarkan oleh UMNO dalam media". "Tiada salah laku pemimpin UMNO yang disebut dalam media yang dikawal oleh UMNO kerana mereka mempunyai hubungan politik yang yang menyuruh mereka senyap. Dari isu Altantuya, wanita pertama negara boros berbelanja dan skandal Scorpene terbaru yang didengar di mahkamah Perancis yang disebut dalam media ini. "

Kami bukan bodoh dan kini lebih cenderung untuk menerima media alternatif - berita Internet dan media cetak alternatif ".

UMNO Baru juga dilihat sebagai sebuah parti "tidak senonoh". Majority orang Melayu berpendapat bahawa "UMNO menjadi sebuah parti perkauman dengan menggunakan cara yang tidak senonoh untuk melemahkan orang Melayu dan kaum-kaum lain. Penggunaan 'seks' untuk membunuh karier politik tidak sesuai dengan budaya Melayu kita. Ini adalah kurang ajar dan bertentangan dengan budaya dan agama kita sendiri. "

Sebahagian daripada masalah UMNO

Perkasa telah menambah garam pada luka UMNO. Imej UMNO tercemar teruk apabila Perkasa, telah melampau melakukan pengkhianatan mereka terhadap pembangkang. "Perkasa kini sebahagian daripada masalah UMNO. Kami sedih dengan keganasan terhadap perhimpunan dan ceramah pembangkang. Tingkah laku mereka telah membuat ramai orang Melayu tidak setia kepada UMNO. "

Sebilangan besar orang Melayu mempunyai pendapat bahawa terdapat ketidak samarataan dalam politik di mana pihak pembangkang tidak diberi peluang untuk menyuarakan pandangan mereka dalam media kawalan kerajaan. "Cara ini menjadikan orang Melayu secara beransur-ansur beralih kepada media alternatif."

Kejayaan kerajaan negeri Selangor di bawah kepimpinan kerajaan Pakatan telah mempengaruhi pendapat mereka dengan ketara. Lebih 78 peratus daripada orang Melayu merasakan bahawa Pakatan boleh mentadbir dengan baik apabila diberi peluang untuk berbuat demikian. "Ini juga sebahagian daripada sumbangan kepada pakatan PAS dan kami merasakan golongan atas pagar-tidak keberatan memberikan undi mereka kepada PAS atau Pakatan Rakyat kali ini."

Apabila UMNO bercakap tentang perpaduan Melayu dengan memohon politik muzakarah (perbincangan) dengan PAS, orang Melayu melihat ini sebagai tindakan terdesak UMNO. "UMNO Baru lemah dan keperluan mereka kepada PAS sekarang adalah untuk menyelamatkan imej mereka."

Lebih 65 peratus merasakan bahawa tidak ada keperluan untuk mana-mana muzakarah pada peringkat ini kerana PAS telah diterima baik oleh orang Melayu. "Kami takut 'budaya' UMNO Baru akan dibawa masuk ke dalam PAS. Kami pilih PAS kerana ia adalah sebuah parti untuk orang-orang yang takut kepada Allah lebih daripada dunia material. Kita tidak mahu melihat UMNO korup yg menghina minda ahli-ahli PAS. "

Sudah bersatu dengan kaum dan agama

Majoriti orang Melayu secara amnya boleh nampak diri mereka bersatu sebagai orang Islam kerana mereka orang Melayu tetapi mereka tidak mahu memihak kepada pihak politik yang tidak jujur. "Kami sudah bersatu dalam bangsa dan agama. Bagi politik kita berbeza untuk beberapa sebab yang baik. Kita benci ketidakjujuran dan kepura-puraan. Kami rasa untuk mempunyai lebih daripada satu parti politik bagi orang Melayu boleh dijustifikasikan. "

PAS bekerjasama dengan DAP dan ini cuba dieksploitasi oleh UMNO, orang Melayu secara amnya mempunyai pendapat bahawa hubungan politik di sini tidak berdasarkan agama tetapi "kepimpinan yang jujur" yang tidak rasuah dan ketidakadilan sosial. "Di sinilah PAS dan DAP mempunyai persamaan. Kita melihat mereka bekerja di platform yang sama dengan tadbir urus yang baik dan keadilan sosial. Ini adalah merupakan sebahagian daripada ajaran Islam. Lihatlah kerajaan Pulau Pinang yang diketuai oleh seorang pemimpin Cina. Beliau adalah seorang pemimpin yang boleh diteladani. Dia jujur, tidak korup. Beliau tidak terlibat dalam apa-apa skandal.

"Ini adalah Islam. Al-Quran berkata: ... Dan janganlah kebencian orang lain membuat anda mengelakkan keadilan. Berlaku adillah kerana adil itu lebih hampir kepada takwa ... (5:8) ".

DAP adalah sebuah parti berbilang kaum

Bgi "ancaman" DAP kepada orang Melayu seperti yang dikatakan oleh UMNO, orang Melayu mempunyai pendapat bahawa walaupun Pakatan mengambil alih Putrajaya ia masih akan menjadi kerajaan yang dikuasai Melayu. "Orang Melayu tidak melabel DAP sebagai sebuah parti cauvinis seperti UMNO. DAP adalah parti berbilang kaum dan kita sangat memandang tinggi kepada kepimpinan Pulau Pinang sekarang - satu lagi faktor yang menyumbang kepada imej PAS. Ia adalah melalui kerjasama ikhlas PAS berdasarkan nilai-nilai sejagat. "

Orang Cina yang terdiri daripada kurang daripada 30 peratus daripada penduduk Malaysia sedar bahawa orang Melayu akan sentiasa menjadi pemain utama."Orang Cina hanya mahu memilih sebuah parti yang lebih baik atau orang-orang dari sebuah parti yang membawa keadilan sosial kepada semua rakyat Malaysia dan menentang rasuah dan kronisme. Walaupun apabila Pakatan mengambil lebih Putrajaya, orang Melayu pasti akan menjadi pemain utama kerana merekalah yang merupakan kaum majoriti di dalam Pakatan Rakyat. DAP bersedia untuk kemungkinan ini. "

Orang Melayu yang berpendidikan mempunyai kecenderungan untuk menerima politik yang bukan berasaskan kaum. Mereka melihat PAS sebagai sebuah parti untuk semua kaum - Islam dan bukan Islam. Dengan persepsi mereka, keadilan sosial dalam Islam akan memastikan perkauman tidak menjadi mudarat dalam politik. "Apabila Pakatan Rakyat berbilang kaum, kita lihat Barisan Nasional (BN) masih senyap dalam isu perkauman - UMNO untuk Melayu, MCA untuk Cina dan MIC untuk kaum India."

Mereka nampak DAP kali ini yang membariskan lebih ramai calon Melayu kerana ia juga merupakan parti berbilang kaum. Orang Melayu melihat ini sebagai satu langkah positif oleh DAP untuk menggambarkan dirinya sebagai sebuah parti berbilang kaum. "akan tiba satu hari kelak apabila DAP akan dikuasai oleh ahli-ahli Melayu."

Tidak pernah mengaku kesalahan mereka

Orang Melayu melihat UMNO Baru sebagai prti yang keji. "Sindrom penafian melibatkan pemimpin-pemimpin UMNO di semua peringkat. Mereka tidak akan mengaku salah laku mereka tetapi menggunakan media untuk menafikan hampir setiap tuduhan yang dilemparkan pada mereka - dari penyalahgunaan kuasa kepada rasuah. "

UMNO Baru dilihat sebagai kenderaan yang digunakan untuk menghidangkan projek dan kontrak kepada kroni dan ahli-ahli. "Dalam UMNO, semua berebut untuk berkuasa dan mendapatkan kekayaan. Kegagalan kebanyakkan projek yang diberi kepada kroni dan pembida tidak cekap telah menyebabkan pembaziran sumber-sumber negara. "

Kos sara hidup yang tinggi memberi kesan kepada Melayu - terutamanya yang dalam golongan berpendapatan rendah. "Kami melihat pemimpin-pemimpin yang hidup dalam gaya mewah dengan begitu banyak wang untuk dibelanjakan dengan boros dan yang miskin semakin miskin. Wang 'rasuah' yang diberikan kepada rakyat untuk sekali sahaja tidak membantu untuk mengurangkan masalah yang dihadapi oleh golongan berpendapatan rendah. "

Mereka juga melihat politik wang yang menjadi penghinaan terhadap demokrasi di negara ini. "Ia adalah kemenangan bagi mereka yang menyogok. Jika ada rasuah tidak akan ada undi untuk mereka. Ini adalah tidak betul. Ia adalah bertentangan dengan Islam. "

Badan kehakiman dilihat oleh orang Melayu sebagai mengamalkan pendakwaan terpilih "di mana ahli-ahli pembangkang sentiasa menjadi target untuk kepentingan politik UMNO. "Kami masih mempunyai keraguan dalam badan kehakiman kita, SPRM dan Polis. Kami tidak menyalahkan-badan-badan ini tetapi UMNO. Apabila politik menentukan segala-galanya tidak akan ada keadilan untuk rakyat. "

Daftar pemilih yang smirched dengan tidak konsisten

Kes pembunuhan Altantuya masih menghantui fikiran mereka. "Kita juga tidak lupa pembunuhan ngeri wanita Mongolia yang berlaku di negara ini. Ia tidak sepatutnya berlaku. Mengambil nyawa manusia tanpa sebab munasabah adalah bertentangan dengan Islam.

Berbilion ringgit telah dibazirkan melalui rasuah, jaminan pengambilalihan dan pengurusan kewangan daripada sumber-sumber negara dan orang Melayu yang miskin tidak diberitahu kepada semua. "Kita sedar semua skandal yang melibatkan pemimpin UMNO dan Barisan Nasional dari NFCorp skandal kepada PKFZ. Projek-projek sentiasa dihidangkan kepada kroni, ini menyebabkan kegagalan mereka dan membiakkan budaya sub-kontrak. "

“Beritahu kepada kami jumlah wang yang dibelanjakan untuk pertunangan, anak perempuan Perdana Menteri, Parti hari jadi Perdana Menteri dan perbelanjaan wanita pertama yang boros – itu semua kami tahu."

Mereka juga menyedari daftar pemilih yang tidak bersih yang sengaja dibuat demikian untuk memihak kepada UMNO dalam pilihanraya. "Daftar pemilih tidak konsisten. Sokongan rakyat untuk perhimpunan 3,0 Bersih wajar. Ada sesuatu yang tidak kena dengan daftar pemilih dan ini ada kaitan dengan UMNO Baru yang mahu kekal dalam kuasa melalui cara menipu. "

Sokongan untuk Pakatan

Di kalangan kakitangan kerajaan Melayu, mereka mempunyai pendapat bahawa mereka akan menjadi mangsa jika mereka tidak menunjukkan sokongan mereka kepada UMNO. "Kami kecewa kerana kami perlu akur. Kenaikan pangkat kami akan disekat atau kami akan dipindahkan jika cuba melakukan perkara yang betul. Menggunakan guru-guru dan kakitangan kerajaan yang lain untuk mempromosikan politik UMNO tidak boleh diterima. Bagaimanapun, kami hanya menunggu untuk menunjukkan sokongan kami terhadap PAS. "

Kajian menunjukkan bahawa sebilangan besar orang Melayu telah beralih kesetiaan mereka kepada PAS sejak 2008 dengan harapan agar Malaysia akan menjadi lebih baik. Bagi UMNO, ia boleh sahaja memburukkan imej PAS, PKR atau DAP tetapi minda Melayu telah berubah dengan ketara. Mereka nampak semua kelemahan dalam UMNO Baru.

Sebagai alternatif, sebilangan besar mereka kini menyokong PAS dan PKR.Malaysia Chronicle

Tiada ulasan: