Sabtu, 28 November 2009

Mimpi-mimpi sedih UMNO

Oleh: Shirzad Lifeboat


Pengalaman membaca buku UMNO: Akhir Sebuah Impian tentulah tidak sama seperti membaca, misalnya, The Audacity of Hope, tulisan Barrack Obama atau, pada skala lebih kecil, seperti membaca The Voice of Hope, yang memuatkan wawancara seorang wartawan Barat dengan Aung San Suu Kyi, ahli politik pembangkang Myanmar dan setiausaha agung Liga Kebangsaan Untuk Demokrasi, Burma.

Kalau tidak disebutkan secara eksplisit sekalipun, tentu sekali pemikiran dalam Audacity of Hope merangkumi pemikiran politik asas dalam bentuk perjuangan kemerdekaan (zaman George Washington), pertimbangan kemanusian dan kebebasan pengabdian manusia (era Abraham Lincoln), era konflik antarabangsa dan survival ekonomi ( tahun-tahun Franklin D. Roosevelt) dan era memperalatkan dunia Islam dalam Perang Dingin di antara Amerika Syarikat (serta sekutunya dalam NATO) dengan negara-negara Pakatan Warsaw (tajaan USSR) serta menjadikan apa sahaja tentang Islam sebagai kambing hitam media Barat (era Jimmy Carter sehingga George Bush Jr.)

Mudah sahaja bagi pembaca buku ini melihat bagaimana warna-warna gemilang politik sesebuah negara akhirnya dipaliti oleh tangan-tangan kotor mereka yang dirasuk ketamakan kuasa dan naluri kesyaitanan menyembelih sesama manusia (penyembelihan dalam erti kata literal ataupun sebaliknya).

‘Kita hidup dalam era kebimbangan dan ketakutan,’ nampaknya sudah menjadi semacam ungkapan biasa dalam kehidupan seharian kini.

Malah Dr. Mahathir sendiri, ketika menyampaikan ucapan beliau terakhir di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu pada tahun 2003, turut menyatakan perihal ketakutan ini: “Kita kini hidup dalam ketakutan, setiap seorang daripada kita. Kita takutkan pengganas dan pengganas serta penyokong mereka takutkan kita, kita takut untuk pergi ke negara tertentu, kita takutkan kelab malam, kita takutkan surat-surat, bungkusan dan kontena kargo, kita takutkan serbuk putih, kasut, orang Islam, pisau kecil, peralatan keluli untuk memotong dan sebagainya. Mereka, di pihak yang lagi satu takut kepada sekatan, kekurangan bekalan perubatan. Mereka takut terhadap penaklukan kententeraan...”

Ironisnya, di era Dr. Mahathir sendiri selaku Presiden UMNO dan Perdana Menteri Malaysia, penjawat jawatan tinggi dalam Majlis Teringgi parti takut sekiranya mereka tidak di lantik untuk menganggotai kabinet atau digugurkan dari kabinet atas sebab-sebab yang hanya Dr. Mahathir dan Tuhan sahaja yang mengetahuinya.

Bagi yang sudah menjadi anggota Kabinet termasuk yang telah menunjukkan taat setia yang tidak berbelah bahagi kepada beliau pula, mereka takut kepada prospek akan pada bila-bila sahaja digugurkan oleh beliau tanpa memberikan sebarang sebab. Dalam memoir ringkasnya berjudul UMNO: Akhirnya Sebuah Impian, bekas ahli Parlimen Pulai dan Menteri Penerangan serta Setiausaha Agung UMNO yang telah banyak menggunakan/atau menyalahgunakan rangkaian penyiaran kerajaan untuk melaksanakan latihan PR demi mempertingkatkan imej Dr. Mahathir (yang menurutnya mengalami keadaan yo-yo dari segi populariti politik termasuk di kalangan pemimpin dan ahli-ahli UMNO sendiri) di hampir sepanjang kerjaya beliau sebagai Menteri kementerian berkenaan mengesahkan ketakutan tersebut. Tok Mat mengenang pengalaman paling getir dan mengejutkan itu sebagai berikut:

Kali pertama saya dilantik ke jawatan itu (Menteri Penerangan) ialah pada tahun 1978 oleh Perdana Menteri Hussein Onn. Tetapi apabila Dr. Mahathir menggantikan Hussein, saya ‘diturunkan’ pangkat menjadi Duta Indonesia walaupun taraf saya tetap Menteri. Ini berlaku pada tahun 1982. Hanya apabila Dr. Mahathir dilanda krisis politik saya dikembalikan ke jawatan Menteri Penerangan pada tahun 1987. Lebih 12 tahun saya memegang jawatan itu. Yang masih saya ingat mungkin menganggap saya bersara dari politik pada tahun 1999 tetapi sebenarnya saya dibuang dari Kabinet oleh Dr. Mahathir. Saya ingat lagi bagaimana saya dipanggil ke pejabat Dr. Mahathir di mana dia memberitahu saya, “Mat, I nak gugurkan you.” Terdiam sebentar saya sebelum bertanya beliau, “Bila?” Jawabnya, “Sekarang juga.”

“Apa Datuk Seri boleh beritahu saya sebab-sebab saya digugurkan,’ tanya saya tetapi beliau diam sahaja.

Rakyat Malaysia memang sedia maklum akan hal seperti ini. Cuma Mohamed Rahmat mengupasnya dengan lebih terperinci.

Mungkin Dr. Mahathir tidak mengamalkan dinatism langsung sebagaimana yang dilihat umum telah diamalkan oleh Tun Abdullah Ahmad Badawi ketika menjadi Perdana Menteri, tetapi kediktatorannya di dalam kepimpinan UMNO malangnya tidak merangkumi penularan budaya politik wang dan amalan-amalan penajaan politik (political patronage).

Dan bukan itu sahaja malah Mohamed, selaku orang paling rapat dengan Dr. Mahathir serta selaku Setiausaha Agung UMNO menghuraikan bagaimanakah kelemahan mengesan dan seterusnya mengawal pembiakan budaya politik wang selama lebih 22 tahun ini akhirnya telah mengakibatkan hilang kepercayaan total orang Melayu dan penyokong bukan-Melayu terhadap UMNO pada Pilihanraya Umum ke-12, Mac 2008.

Tentu sekali ini hanyalah pendapat Mohamed Rahmat. Begitupun ia bukanlah pendapat sembarangan atau pendapat rambat, tetapi pendapat dari seorang tokoh UMNO yang pernah begitu rapat dengan Dr. Mahathir dan juga UMNO. Justeru sudah tentulah pendapat tersebut ada asasnya.

Dalam bukunya itu, Mohamed melihat imej Allahyarham Tun Abdul Razak pada Mohd Najib Tun Razak dan yakin Perdana Menteri kini itu boleh memulihkan semula imej UMNO yang sudah terpalit, bersememeh dan comot dengan cat-cat dan dakwat hitam serta tersasau terlalu jauh dari segala matlamat asas perjuangannya. Namun Mohamed akui dia tidak begitu rapat dengan Najib ketika mereka berdua sama-sama berada dalam kabinet satu ketika dulu.

Justeru apakah kemelut yang dicipta dan disemaikan oleh Dr. Mahathir (menurut Mohamed Rahmat) selama 22 tahun itu boleh dipulihkan seperti sediakala hanya dalam masa beberapa tahun Najib menjadi Perdana Menteri?

Dalam kata-kata Aung Sun Suu Kyi (dalam The Voice of Hope), “Intergriti politik bermakna hanya kejujuran dalam bentuk paling mudah dalam politik. Antara yang terpenting ialah jangan menipu rakyat. Mana-mana ahli politik yang memperdayakan rakyat demi partinya atau kerana merasakan berbuat demikian untuk rakyat, tidak memiliki intergriti politik.”

Berapa banyakkah lagikah intergriti politik yang masih berbaki pada UMNO? Atau apakah UMNO Akhirnya Sebuah Impian sebenarnya menuju ke arah UMNO: Berakhirnya Sebuah Impian?

Tiada ulasan: