Rabu, 16 Januari 2013

Mungkin Khairy Akan Tanding Atas Tikit PKR?

MSO

Khairy Jamaluddin Abu Bakar sendiri pernah berkata beliau mungkin tidak akan bertanding dalam pilihan raya ke-13. Saya pernah membuat spekulasi antara ahli parlimen Umno yang mungkin tidak akan dicalonkan semula ialah Khairy Jamaluddin.

Khairy: Terselamat.
Ada 'kemisteri' tersendiri kenapa kalau Khairy tidak dicalonkan. Kedudukan Khairy didalam Umno tidak begitu sdelesa dan bernasib baik seperti orang lain. Dia tidak disenangi oleh pemimpin Umno sendiri. Ada orang yang bermusuh dengannya dan tidak pernah berhenti menyerang dan mengkritiknya.

Adalah dipercayai kenapa Najib Razak tidak memberi apa-apa jawatan kepada menantu bekas PM ini adalah kerana mengikut telunjuk apa yang diajarkan bekas PM sebelum ini. Mahathir Mohamad semasa menjadi PM dia tidak memberi apa-apa jawatan kepada Zahid Hamidi walaupun Zahid ketika itu adalah ketua pemuda.Zahid dilantik menjadi menteri apabila Abdullah Badawi menjadi perdana menteri.

Sebaliknya Hishmuddin Hussein yang menjadi naib ketua pemuda dilantil menjadi menteri. Formula atau dendam yang diguna pakai Mahathir itu seakan digunakan pula oleh Najib Razak.

Najib memberi jawatan kepada naib ketua Pemuda, Razali Ismail, kepada ketua wanita yang lakinya pelihara lembu gemuk, Shahrizat Jalil dan juga kepada ketua Puteri berbinti Serlin itu. Tetapi untuk Khairy tidak diberi apa-apa cuma tahun lepas saja diberi menjadi pengerusi sebuah agensi kerajaan yang tidak dikenali pun. Elaun pun sebesaqr tahi gigi budak saja.

Atas diskriminasi itu menyebabkan kemungkinan Khairy membuat kenyataan yang dia tidak akan bertanding. Semasa berjumpa dengannya pasa satu majlis kenduri tiga tahun lepas saya pernah memberi tahunya yang beliau tidak ada harapan dalam Umno. Saya kata kepadanya; "elok you menyertai Pakatan Rakyat saja, jadi ketua pemuda...Pas pun boleh."

Beliau secara spontan mengangkat tangan dan saya meminta Dr Harun Din yang hadir sama agar berdoa sebagai merestuinya.

Ketua Pemuda ini agak kontroversil juga. Beliaulah yang menghantar passport Anwar ke rumahnya di Bukit Damansara sewaktu Anwar menghadapi masalah untuk berubat ke German. Pemergian Khairy itu menimbulkan tanda tanya dan mereka dalam Umno yang dengki dengannya membuat berbagai spekulasi yang negatif terhadap Khairy.

Dan hari ini pula kes saman ke atas oleh Anwar berhubung laporan media PB kononnya mendakwa Khairy menuduh Anwar pengkhianat negara ditarik balik. Anwar telah bersetuju kes itu tidak diteruskan dengan syarat Khairy menarik balik tuduhan seperti mana dilaporkan itu.

Khairy dalam kenyataan kepada tv no 3, dia tidak membuat apa-apa bayaran dan berita itu menggambarkan yang Anwar yang hendak tarik kes itu. Ini jahat tv3. Khairy apabila ditanya oleh wartawan kenapa baru kini, jawabnya kerana dekat pilihan raya mungkin ada impak kepadanya. Maksudnya Anwar takut, takut apa? Bila masa pula Anwar tahu erti takut. Di rumahnya tidak ada kamus takut.

Saya tidak melihat begitu, penarikan balik saman bernilai RM100 juga itu bukan kerana terdesak atau apa-apa. Iya juga bukan menunjukkan ada mana-mana pihak takut dan bimbang akan kesannya. Tetapi ia adalah satu persefaham saya nampak. Anwar yang mengemukakan saman tidak logik kalau dia tiba-tiba tarik. Apakah dia bimbang dalam perbicaraan itu akan dikeluarkan apa-apa maklumat seperti laporan yang memetik dakwaan Khairy itu.

Bukankah Khairy menafikan yang dia mengatakan seperti mana dilaporkan oleh akhbar itu. Ertinya Khairy tidak menuduh Anwar sebagai pengkhianat. Kalau Khairy benar tuduh seperti dilaporkan tentu dia ada bukti dan hujah untuk mempertahankan diri dalam mahkamah. Saya lebih bersetuju atau menduga Khairy tidak berkata seperti dilaporkan itu, sebaliknya media berkenaan saja yang pandai-pandai membuat fitnah.

Saya cadangkan kepada Anwar agar terus saman itu terhadap akhbar (The New Starits Time Press Sdn Bhd). yang menyiarkan dakwaaan tidak betul Khairy itu? Khairy pula boleh dipanggil (sepina) menjadi saksi di sebelah Anwar. Saya tidak tahu apakah Anwar menarik saman ke atas akhbar berkenaan. Kalau ia tidak diteruskan pastilah penarikan saman itu ada undang di sebalik batu.

Kita tidak dapat mengagak apakah persefahaman sehingga saman ini dibuat. Cuma hati kecil saya berbisik penarikan itu ada strateginya. Apakah mungkin kalau BN tidak menamakan Khairy sebagai calon dalam pilihan raya, maka PKR akan "mencuri' Khairy untuk menjadi calonnya? Ha ha.

Tiada ulasan: