Rabu, 30 Mac 2011

Rakyat Sarawak tidak akan gadai masa depan

Harakahdaily

KUALA LUMPUR: Pemuda PAS yakin rakyat Sarawak pasti tidak akan menggadaikan masa depan buat sekian kalinya di tangan BN.

Justeru, Pengarah Jabatan Pilihanraya Dewan Pemuda PAS Pusat (JPP DPPP), Mohd Firdaus Jaafar berkata, sebarang usaha menyekat perubahan rakyat Sarawak akan memendekkan lagi jangka hayat kerajaan BN.

Katanya, perubahan adalah suatu kemestian bagi membina suatu lanskap baru Sarawak.

“Biarkan rakyat Sarawak berubah dalam Pilihanraya Dun Sarawak kali ini, demi masa depan mereka sendiri,” katanya dalam satu kenyataan.

Beliau yang juga ahli parlimen Jerai turut membidas kenyataan pemimpin Umno yang meminta pengundi Sarawak agar tidak menggadaikan masa depan mereka dengan mengundi Pakatan Rakyat dalam pilihan raya itu.

Bagi JPP DPPP, Umno sebenarnya keliru siapakah yang menggadai masa depan negara.

Adakah Pakatan Rakyat yang mengajak rakyat melakukan perubahan dianggap memperjudikan masa depan mereka atau membiarkan masa depan rakyat terus dipertaruhkan di bawah BN yang jelas gagal membawa perubahan bermakna etelah sekian lama memerintah,” soalnya.

Katanya, JPP DPPP hairan bagaimana mentaliti kelas ketiga keluar dari pemimpin Umno dengan kenyataan sedemikian.

Tambahnya, rakyat di negara Amerika Syarikat telah melakukan perubahan dengan mengundi Barrack Obama yang menggunakan slogan ‘change’ (perubahan) dalam pilihanraya Presiden beberapa tahun lepas.

“Adakah rakyat di sana tidak boleh mengadaikan masa depan mereka dengan melakukan perubahan melalui unid kepada Barrack Obama?” soalnya lagi.

Katanya, kalau mengikut mentalitii pemimpin Umno, seolah-olah rakyat Amerika Syarikat telah menggadaikan masa depan mereka di tangan Presiden Barrack Obama.

“Bagaimana keadaan di Jepun dan negara-negara lainnya? Adakah mereka menggadaikan masa depan dengan mengundi parti selain kerajaan yang memerintah?” tanya beliau.

Sepatutnya, kata beliau rakyat diberi peluang menilai tawaran dan parti mana yang boleh memberi khidmat terbaik kepada rakyat.

Menurutnya, menanam sentimen bahawa mengundi Pakatan Rakyat boleh menggadaikan masa depan rakyat adalah suatu mitos yang perlu dijauhi.

Ini, tambahnya adalah trend politik lapuk dan usang yang telah lama ditinggalkan sedangkan rakyat semakin bijak menilai isu yang diperjuangkan.

Katanya lagi, sejauh mana hak dan keperluan mereka dipenuhi serta tawaran sebagai syarat untuk mereka mengundi calon atau parti yang bertanding.

Tiada ulasan: