Selasa, 31 Disember 2019

Ibu hantar anak ke sekolah Tamil

 
Nurul Fadznie bersama anak sulungnya, Siti Nur Husna ketika orientasi tahun satu di SJKT, Karak pada Sabtu lalu.


BENTONG - Bagi memenuhi hasrat ibu mentua yang mahu cucu-cucunya menguasai pelbagai
bahasa mendorong Nurul Fadznie Ashikin Hairul, 27, mengambil keputusan menghantar anak sulungnya belajar di Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil (SJKT).

Nurul Fadzie Ashikin berkata, dia dan suaminya, Alifdin Latif, 28 dari Taman Perdana, Karak memilih untuk menghantar Siti Nur Husna Alifdin yang bakal memasuki tahun satu ke SJKT Karak.

"Saya dan suami tidak kisah anak belajar di SJKT kerana anak akan menguasai bahasa lain dan kelebihan komunikasi.

"Keputusan itu juga bagi memenuhi hasrat ibu mertuanya, Sharifah Ismail, 60, yang mahukan cucu-cucunya menguasai bahasa lain," katanya.

Dia berkata, anak saudaranya juga dihantar ke Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) demi memenuhi impian ibu mentuanya itu.

"Saya tahu sukar buat anak jika tiada asas bahasa Tamil. Jadi pada peringkat pra-sekolah lagi anak (Husna) telah dihantar ke tadika menggunakan bahasa pengantar Tamil sebagai persediaan awal.

"Memang di tadika, dia (Husna) satu-satunya pelajar Melayu dan di sekolah kali ini pun situasi sama," katanya.

Ditanya penerimaan Husna yang juga anak sulung daripada tiga beradik itu, dia memberitahu, anaknya gembira dan teruja serta tidak kekok belajar di sekolah Tamil dan bergaul dengan rakan- rakan berbangsa India.

"Ketika di tadika lagi, Husna mudah bergaul dan peramah dan kini sudah mampu berkomunikasi dalam bahasa Tamil walaupun masih belum fasih sepenuhnya.

"Buat masa ini saya dan suami tidak pernah mendengar kritikan atau kata-kata kurang enak dengan keputusan kami menghantar anak ke sekolah Tamil sebaliknya terima kata-kata positif dan rangsangan daripada ahli keluarga lain serta jiran-jiran," katanya.

Nurul Fadzie Ashikin berkata, dia juga merancang untuk menghantar dua anaknya lain ke sekolah berbeza sama ada aliran agama atau bahasa selain Tamil dan Cina agar masing- masing dapat menguasai kemahiran berlainan.

Tiada ulasan: