Khamis, 29 November 2018

Himpunan ICERD diteruskan kerana Pas ragu kenyataan pemimpin PH

Manzaidi Mohd Amin

Abdul Hadi Awang
Abdul Hadi Awang

KUALA LUMPUR – Pas masih meragui sikap pemimpin Pakatan Harapan (PH) yang berbeza pendapat mengenai ratifikasi Konvensyen Antarabangsa Mengenai Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Kaum (ICERD).

Presidennya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata, Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad menyatakan mustahil ICERD hendak diratifikasikan kerana melibatkan penggubalan Perlembagaan Persekutuan.

Sedangkan, katanya, Presiden PKR yang merupakan bakal Perdana Menteri kelapan mahu konvensyen itu ditangguhkan, manakala beberapa menteri PH pula kata rakyat tidak faham dengan ratifikasi itu.

“Oleh sebab perbezaan pendapat ini maka kita merasakan himpunan perdana ICERD pada 8 Disember ini akan diteruskan dan ia tidak lebih sebagai mendukung pandangan Tun Dr Mahathir yang menyatakan mustahil ICERD dilaksanakan.

“Saya hendak mengajak masyarakat Islam dan Melayu termasuk bukan Melayu dan bukan beragama Islam sama-sama turun menyatakan sokongan secara damai supaya mereka sedar ICERD ini akan menentang agama mereka sendiri,” katanya dalam kenyataan kepada media di sini, hari ini.

Abdul Hadi yang juga Ahli Parlimen Marang berkata, beliau mengajak semua kaum menyertai perhimpunan di Dataran Merdeka, Kuala Lumpur itu lebih menjurus kepada kepada menyatakan sokongan secara damai.

Sebab itu, ujar beliau, tidak timbul masalah perkauman antara agama kerana sepatutnya semua penganut agama dan kaum sepakat menentang ratifikasi ICERD kerana bercanggah dengan konsep perkauman.

“Sepatutnya pemimpin PH hormati gagasan mereka. Tun Dr Mahatahir buat kenyataan “mustahil”, yang lain perlu mengikut pendapat itu, bukan berbeza pendapat,” katanya. – MalaysiaGazette


Tiada ulasan: